Šta možete učiniti da pokažete poštovanje prema svojim prijateljima muslimanima tokom Ramazana?

Ramazan
Šta možete učiniti da pokažete poštovanje prema svojim prijateljima muslimanima tokom Ramazana?

Ramazan je muslimanski sveti mjesec i većina od procijenjenih 1,8 milijardi muslimana u svijetu će ga obilježavati.

Što znači da postoji dobra šansa da ćete vi — ili prijatelj, kolega s posla, susjed, učitelj vašeg djeteta — slaviti, postiti i raditi razne druge aktivnosti koje su jedinstvene za ovaj sveti mjesec.

U nastavku pročitajte dio članka koji je objavio Vox.com u svom članku pod nazivom "Ramazan: 9 pitanja o muslimanskom svetom mjesecu, odgovoreno"

Šta mogu učiniti da poštujem svoje prijatelje muslimane tokom Ramazana?

U nekim muslimanskim zemljama je zločin jesti i piti u javnosti tokom dana u mjesecu ramazanu, čak i ako niste musliman.

Naravno, to nije slučaj u Sjedinjenim Državama, gdje uživamo slobodu vjere. I većina američkih muslimana, uključujući i mene, ne očekuju da će nemuslimani oko nas radikalno promijeniti svoje ponašanje kako bi se prilagodili našem vjerskom postu tokom Ramazana.

Imao sam prijatelje i saradnike koji su odlučili postiti sa mnom iz solidarnosti (ili samo zato što se čini "zabavnim"), i to je bilo lijepo od njih, ali to nije nešto što očekujem od ljudi da rade. (Osim toga, obično to traje oko tri dana prije nego što odluče da je solidarnost precijenjena i da biti žedan 15 sati nije ni izdaleka "zabavno.")

Sve to rečeno, postoje stvari koje možete učiniti, ali i ne učiniti, kako biste malo olakšali stvari prijateljima ili kolegama koji poste za Ramazan. Ako dijelite ured s nekim ko posti, možda pojedite svoj ukusni, sočni cheeseburger u sobi za odmor u uredu, a ne za radnim stolom.

Pokušajte se sjetiti da im ne ponudite zalogaj ili gutljaj onoga što jedete, jer ponekad nam je teško sjetiti se da postimo i lako odsutno prihvatiti i pojesti taj čips koji ste nam upravo ponudili. Ali ako to učinite, u redu je. Nećemo se ljutiti ili uvrijediti (osim ako to ne radite namjerno)

Ako imate večeru i želite pozvati svoje prijatelje muslimane, pokušajte to zakazati nakon zalaska sunca kako bi mogli jesti. Muslimani ne piju alkohol niti jedu svinjetinu, ali nama obično ne smeta biti u blizini. (Suprotno uvriježenom mišljenju, ne bojimo se svinjetine niti smo alergični na nju; samo je ne jedemo. Nije da smo vampiri, a svinjetina je češnjak.) Ali svakako nas obavijestite ima li u nečemu alkohola ili svinjetine da ne konzumiramo slučajno.

Ako svojim prijateljima ili poznanicima muslimanima želite poželjeti sretan Ramazan ili Ramazanski bajram, slobodno recite: "Sretan Ramazan!" ili "Sretan Bajram!" To nije uvredljivo ili tako nešto. Ali ako im želite pokazati da ste se potrudili naučiti više o njihovoj vjeri, standardni pozdravi su "Ramadan/Eid kareem" ili "Ramadan/Eid mubarak".

Čak i nešto tako jednostavno kao što je učenje jednog od tih izraza i njegovo izgovaranje sa smiješkom svojim prijateljima muslimanima će uvelike pomoći da se osjećaju ugodno i dobrodošlim.

Ne propustite