Vlasti u Srbijii naložile protjerivanje Ruskinje koja je kritikovala rat u Ukrajini pa se predomisli

Region
Vlasti u Srbijii naložile protjerivanje Ruskinje koja je kritikovala rat u Ukrajini pa se predomisli

Srbijanske vlasti poništile su nalog za protjerivanje ruske državljanke Jelene Koposove, koja je potpisala otvoreno pismo osude ruske invazije nakon izbijanja rata u Ukrajini, objavilo je u petak Rusko demokratsko društvo u Srbiji.

Hiljade ljudi potpisalo je online peticiju za vlasti da joj dopuste ostanak u zemlji.

Policija je obavijestila Koposovu da su vlasti prihvatile njezinu žalbu i da može ostati u Srbiji, gdje s porodicom živi od 2019. godine.

"Poništenje Jelenine odluke o deportaciji velika je pobjeda za sve nas", saopćilo je Rusko demokratsko društvo.

"Drago nam je da srpska država ispravlja svoje pogreške, ali smo uvjereni da to ne bi bilo moguće bez aktivne i tople (javne) podrške", poručili su iz te prodemokratske skupine.

Početkom februara 54-godišnju prevoditeljicu vlasti su obavijestile da mora napustiti zemlju u roku od 30 dana nakon što joj je zahtjev za stalni boravak odbijen bez posebnih razloga.

Koposova je u nedavnom intervjuu za agenciju AP izjavila da je jedini razlog za odbijanje zahtjeva i kasniju naredbu da napusti zemlju očito njen potpis na otvorenom pismu iz marta 2022. u kojem je kritizirala rat u Ukrajini.

Srbijanske vlasti još nisu komentirale ovaj slučaj.

Posljednjih godina deseci hiljada Rusa doselili su se u Srbiju kako bi pobjegli od režima predsjednika Vladimira Putina, zapadnih sankcija ili kako bi izbjegli da se moraju pridružiti vojsci.

Srbija održava prijateljske odnose s Rusijom i odbija se pridružiti zapadnim sankcijama protiv nje. U istov vrijeme se radi na jačanju odnosa s evuropskom unijom. Srbija je dobila status zemlje kandidata za ulazak u EU 2012.

Ne propustite