Žene jako često ovo rade u automobilu, a puno je opasnije nego što misle

Zanimljivosti
Žene jako često ovo rade u automobilu, a puno je opasnije nego što misle

Obavljane više zadatka odjednom, odnosno multitasking, je odlična ideja, ali ne i tokom vožnje.

Uz standardne jutarnje rutine, mnoge žene nemaju vremena za nanošenje šminke kod kuće i umjesto toga je odluče odgoditi ovaj zadatak tijekom jutarnjeg putovanja na posao. Točnije , prema studiji iz Ujedinjenog Kraljevstva, gotovo polovica žena priznala je da to radi, piše Simeone&Miller.

Prema podacima američke vladine agencije NHTSA, od 2011. godine više od 3000 ljudi poginulo u prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali vozači koji nisu obraćali pozornost na cestu, a dodatnih 416.000 pretrpjelo je ozljede. Agencija ne prati posebno statistike koje uključuju one vozače i vozačice ometene šminkanjem, ali jasno je da to nije dobra ideja.

Mnoge žene priznaju da nanose kozmetiku dok stoje na semaforu ili u prometnoj gužvi, no druge su priznale kako ju nanose i dok je automobil u pokretu. Pritom upravljaju vozilom koljenima ili jednom rukom dok nanose olovku za oči ili ruž za usne.

Iako postoje neki vozači koji tvrde da ove vrste distrakcija ne utječu na njihove vozačke vještine, istina je drugačija. Ometeni vozači sami sebi oduzimaju sposobnost brzog prepoznavanja i reagiranja na potencijalne opasnosti na cesti i uvelike povećavaju svoje šanse da dožive prometnu nesreću. Razmislite koliko bi samo bilo zastrašujuće da štapić maskare ozlijedi oko prilikom sudara.

Bilo kakva distrakcija, bilo u obliku mobilnog telefona ili maskare, oduzima vozačevu primarnu pozornost od zadatka vožnje i udvostručuje vrijeme reakcije koje vozač treba da zaustavi svoje vozilo.

Žene koje koriste retrovizor za nanošenje kozmetike naginju retrovizor do odgovarajućeg kuta, blokirajući im pogled na stražnji dio vozila i ostavljajući ih nesvjesnima vozila koji se približavaju, a to mogu biti i vozila hitne pomoći. Dodatno, korištenje zrcala u viziru također blokira značajan dio njihovog prednjeg vidnog polja, zbog čega je manja vjerojatnost da će vidjeti i reagirati na nadolazeću opasnost.

Stoga, ne izazivajte nesreću tokom vožnje i budete odgovorni vozači i vozačice.

Ne propustite