Dodik nervozan zbog poruke SAD-a bankama: Pojačavaju pritisak

Bosna i Hercegovina
Dodik nervozan zbog poruke SAD-a bankama: Pojačavaju pritisak

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je poručio da je bilo potrebno puno rada da se dođe do zajedničkih rješenja i da sve strane preuzmu odgovornost da ispune ono što je EU tražila.

- Zbog toga je još važnije usvajanje ključnih zakona. Јednako smo zaslužni za svako rješenje i napredak koji smo ostvarili. I u EU su svjesni da je BiH napravila čudo i na njima ostaje da to zvanično potvrde. Istovremeno kako se BiH približava datumu otvaranja pregovora, iz SAD se pojačava pritisak - rekao je Dodik.

Navodi da SAD ne odustaju od svojih interesa na ovom prostoru i da na sve načine pokušavaju da obesmisle domaća rješenja.

- Način djelovanja je poznat, direktne prijetnje i ucjene ili nas obavještavaju preko svojih nevladinih organizacija kako sve što smo napravili ne znači ništa. Јučer smo mogli čuti novu skandaloznu poruku i to od zamjenice pomoćnika sekretara za globalne poslove Ministarstva finansija Sjedinjenih Država, gospođe Moris, koja je istakla da je njihov cilj da izoluju Republiku Srpsku - kaže Dodik.

Zanimljivo je, ističe on, da je na dan kada je bilo zakazano suđenje, Moris imala sastanak u prostorijama SIPA.

- Isti dan američki poslušnici iz Tužilaštva pokušali su da grade predmet na izjavi službenika SIPA i na kraju nisu ništa postigli. Mora da je to razlog bijesa gospođe Moris, koji ju je doveo do toga da prijeti svakom živom biću koje da podršku Srpskoj da će se velika Amerika obračunati i s njima. I na to je spala velika i moćna Amerika, da nakon političara prijeti bankama, privrednicima i svim ljudima - naveo je Dodik.

Podsjetimo, tokom posjete BiH, vršilac dužnosti pomoćnika sekretara za finansiranje terorizma i finansijske zločine Ministarstva trezora SAD-a Anna Morris sastala se sa nizom lidera bankarske i finansijske industrije, kao i zvaničnicima na državnom i entitetskom nivou BiH, naveli su iz ambasade SAD-a u Sarajevu.

Moris je naglasila potrebu da banke poznaju svoje klijente s obzirom na rizike – i posljedice – poslovanja sa sankcioniranim pojedincima.

"To znači ako finansijska institucija obavlja transakciju za sankcioniranu osobu ili subjekt u BiH, ta finansijska institucija ili banka izlaže samu sebe riziku sankcija. Nama je bilo veoma važno prenijeti ovu poruku bankarskom sektoru ovdje u zemlji kako bi oni shvatili eventualne posljedice sankcija", rekla je Morris u Sarajevu.

(Vijesti.ba)

Ne propustite