PRVI PUT VIDIMO ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU TOKOM POSTA! Naučnici objavili rezultate

Porodica i zdravlje
PRVI PUT VIDIMO ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU TOKOM POSTA! Naučnici objavili rezultate

Najnovija istraživanja naučnika fokusirala su se na uticaj posta na naše tijelo.

Sposobnost izdržavanja perioda bez hrane je važna evoluciona prednost, a praksa periodičnog posta, namijenjenog jačanju i duha i tijela, poznata je u mnogim kulturama i religijama. Tokom posta, tijelo prelazi na korišćenje sopstvenih zaliha masti kao glavnog izvora energije, umjesto uglavnom glukoze iz hrane koju jedemo. Ipak, malo je informacija o odgovoru tijela na duge periode bez hrane i potencijalnim zdravstvenim prednostima ili rizicima.

Novo istraživanje o uticaju posta na zdravlje i promjenama sproveli su naučnici sa Istraživačkog instituta "Precision Healthcare University Research Institute (PHURI)" i Norveške škole sportskih nauka. Zahvaljujući novim tehnikama koje omogućavaju mjerenje hiljada proteina koji cirkulišu u krvi, naučnici su uspjeli da sprovedu detaljne studije molekularnih adaptacija na post kod ljudi.

Posmatrali su 12 zdravih dobrovoljaca koji sedam dana nisu jeli nikakvu hranu i pili su samo vodu. Promjene su se pratile na dnevnom nivou - proteini u krvi prije, tokom i poslije perioda gladovanja. Znajući koji proteini su uključeni u odgovor tijela na nedostatak hrane, naučnici su mogli da predvide potencijalne zdravstvene efekte dugotrajnog posta, koristeći informacije iz velikih studija. Kao što se očekivalo, prelazak sa glukoze na tjelesnu masnoću primijećen je u prva dva ili tri dana posta. Volonteri su izgubili u prosjeku 5,7 kilograma.

Promjene poslije tri dana posta

Nakon otprilike tri dana posta, primjetne su promjene u nivou proteina u tijelu. Nivoi jednog od tri proteina su se promijenili u svim glavnim organima, a ove promjene bile su slične kod svih dobrovoljaca, uključujući proteine koji formiraju potpornu strukturu neurona u mozgu. Gubitak težine je održan tri dana nakon završetka posta i povratka na ishranu. Poznavanje promjena koje nastaju pod uticajem posta, moglo bi da razvije plan za buduća istraživanja koja mogu da dovedu do određenih tretmana. To se odnosi na pacijente koji mogu da imaju koristi od posta, ali ne mogu da prate dugotrajan post ili dijete koje oponašaju post.

"Prvi put možemo da vidimo šta se dešava u tijelu kada postimo. Post, kada se poštuje bezbjedno, efikasna je metoda za mršavljenje. Za povremeni post se tvrdi da pruža zdravstvene prednosti poput gubitka težine, ali rezultati su vidljivi tek nakon tri dana potpune restrikcije kalorija, a to je kasnije nego što se ranije mislilo", rekla je prof. Klaudija Langenberg, direktorka Istraživačkog instituta "Precision Healthcare University Research Institute Queen Mary (PHURI)".

Ne propustite