RIJEŠITE SE PROBLEMA: Ako se borite sa MASNOM KOSOM, obratite pažnju na 1 bitnu stvar, a NIJE ŠAMPON

Moda i ljepota
RIJEŠITE SE PROBLEMA: Ako se borite sa MASNOM KOSOM, obratite pažnju na 1 bitnu stvar, a NIJE ŠAMPON

Masna kosa stavlja nas na muke, jer se već drugog dana nakon pranja razdvaja na temenu. Genetika je važan faktor, ali i navike igraju veliku ulogu u tome koliko teme proizvodi sebuma, supstance koja utiče na to kakva će kosa biti: suha, masna ili normalna.

Pranje češlja: Morate redovno prati četku i češalj, jer ako ih koristite duže vrijeme a da ih niste oprali, prljavština s njih preći će na kosu.


Veoma je važno da prestanete dirati kosu. Ruke su prljave i često znojne pa sve što se nalazi na njima, prenosite na kosu, što je itekako masti.

Dovoljno šampona ili pogrešan šampon: Pogledajte sastojke šampona, jer postoje šamponi namenjeni za suvu kosu koji ne sadrže jake sulfate koji su odgovorni za temeljno pranje kose. Prilikom pranja kose ne smete nanositi premalo šampona. Zbog toga bi kosa mogla postajati sve masnija. Ulje i odumrle ćelije kože tada se talože na vlasištu i otežavaju kosu. Ni stalno korištenje suvih šampona nije preporučljivo, jer se oni tako mogu taložiti na temenu.

Ne peglajte često kosu: Ako svakog dana peglate kosu, to može dovesti do toga da ona izgleda još masnije. A osim toga, ispeglana kosa leži uz glavu i dolazi više u kontakt s licem i tako izgleda masnija. Zato proredite peglanje i pronađite neku ležerniju frizuru koja vam pristaje.


Poboljšajte ishranu: Da biste kosu održali duže čistom, pokušajte smanjiti unos masti i pržene hrane. Isto važi i za šećere, beli hleb i konzervisanu hranu. Umjesto ovih namirnica, potrudite se da unosite što više voća i povrća, mliječnih proizvoda, nemasnog mesa i oraha. Na ovaj način će znojne žlijezde smanjiti aktivnost na minimum.

Koristite marame, trake, rajfove... Ne izbegavajte ukrase za kosu. Koristite marame, rajfove, trake i druge stvari koje mogu prikriti činjenicu da ste sinoć preskočili pranje kose. Ako imate šiške, možete oprati samo njih, a ostatak kose vežite u rep i ukrasite zanimljivom trakom. Čak i ako imate kratku kosu, ovo vam može pomoći.

Češljanje prihe spavanja: Ponekad ste uvečer umorni i jedva čekate da legnete u krevet, ali ne zaboravite da počešljate detaljno kosu pre spavanja, a zatim je skupite u lagani rep ili pletenicu. Ujutro nećete imati problema sa masnom kosom.

Ne propustite