DOKTORICA OTKRILA 3 NAJGORE NAMIRNICE KOJE ŠTETE MOZGU: Jednu tamane za doručak, a opasna je

Porodica i zdravlje
DOKTORICA OTKRILA 3 NAJGORE NAMIRNICE KOJE ŠTETE MOZGU: Jednu tamane za doručak, a opasna je

U nedavnom videu na TikTok-u dr. Jenny, medicinski stručnjak, istakla je tri specifične namirnice koje mogu biti posebno štetne za zdravlje mozga zbog svog sadržaja trans masti.

Prema riječima doktora, transmasne kiseline su pokazale negativne efekte na pamćenje i kogniciju, posebno kod mlađih odraslih osoba. Naglasila je da treba biti oprezan s proizvodima poput margarina , prethodno upakovanih kolačića i mješavina za kolače, jer oni obično sadrže trans masti.

Također je upozorila roditelje na utjecaj ovih namirnica na moždane funkcije njihove djece i njihovu sposobnost učenja, pozivajući ih da izbjegavaju takve proizvode u ishrani svoje djece.

Štetni efekti trans masti Važno je napomenuti da zabrinutost oko trans masti ide dalje od njihovog uticaja na zdravlje mozga . Iako se ove masti često dodaju kako bi se poboljšao okus i produžio rok trajanja, one također mogu imati negativne efekte na kardiovaskularno zdravlje. Trans masti su povezane sa povećanjem nivoa lošeg holesterola, dok smanjuju nivoe dobrog holesterola u telu, što predstavlja značajan rizik za opšte zdravlje srca. Uvidi doktora naglašavaju potencijalne opasnosti povezane s konzumacijom trans masti, posebno u vezi sa zdravljem mozga i kardiovaskularnim blagostanjem. Kako svijest o štetnosti ovih masti i dalje raste, postaje sve važnije da pojedinci donose informirane odluke o svojim navikama u ishrani kako bi očuvali svoje cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Ne propustite