GINEKOLOG MILOŠEVIĆ OTKRIO SIMPTOME OPAKE BOLESTI KOJE MNOGE ŽENE ZANEMARUJU: Sa ovim nema igranja,

Porodica i zdravlje
GINEKOLOG MILOŠEVIĆ OTKRIO SIMPTOME OPAKE BOLESTI KOJE MNOGE ŽENE ZANEMARUJU: Sa ovim nema igranja,

Vanja Milošević, ginekolog u Narodnom frontu, govorila je u emisiji "RTS Ordinacija" koje ginekološke simptome ne treba zanemariti, kao i da je važno obaviti barem jedan ginekološki pregled godišnje, koji uključuje kolposkopiju, Papa test, uzimanje brisa grlića materice i vaginalnog sekreta, hormonski status i ultrazvučni pregled.

Objašnjeno je koji simptomi se ne smiju zanemariti:

1. Nepravilni menstrualni ciklusi

2. Izostanak menstruacije

3. Povećana aljkavost

4. Pojačan vaginalni iscjedak

5. Bol u donjem dijelu trbuha

- Važno je da ciklus traje tri do pet dana i da nije obilan, kao i da nije bolan . Ako traje duže i obilno, kada žena zna koliko uložaka mijenja, ako se poveća dva do tri puta, to je razlog da se obratite ginekologu. Svojim pacijentima govorim da ne žive sa stresom. Drugi razlog je gojaznost, i što je još važnije, intenzivno vježbanje. Ne znači da je trening štetan, primijetila sam da kod vrhunskih sportistkinja količina kalorija koje sagore tokom treninga ne dozvoljava da se sprovede osnovni proces. Drugi razlozi su hronična stanja.

Ženi često izostane menstruacija, a za to obično postoji razlog.

- Može biti odsutan zbog promjena u nivou hormona. Drugi segment su anatomske promjene na materici ili jajniku, fibroidi, polipi, cervikalni polipi i fibroidi, ciste na jajniku, koje se mogu otkriti ultrazvučnim pregledom. Veći procenat su hormonske prirode: stres, gojaznost, fizička aktivnost, kontracepcija, hirurške intervencije, spirale.

Treći simptom koji se ne smije zanemariti je povećana aljkavost. Na pitanje da li su policistični jajnici uzrok aljkavosti , doktorka tvrdi da jesu.

- Jajnik funkcioniše od 12, 13 godine, nešto što 30 do 35 godina radi svakog meseca, pravi jajnu stanicu, to se dešava preko 420 puta. Ako imate najbolji Rolls-Royce i radi 30 godina ili više, pregrijati će se. Ono što ja kažem je da jajnik žene miruje samo kada je trudna i doji.

Dijelovi tijela mogu ukazivati ​​na hormonalne probleme kada se opuštenost javlja na mjestima gdje se inače ne javlja, kao što su grudi, brada, donji dio stomaka, posebno između pupka i prepona, leđa, tvrdi doktor.

Četvrti razlog zašto treba da se obratite ljekaru je pojačan vaginalni iscjedak.

- To je vaginalna tečnost koja štiti vaginu od infekcija, prva i druga grupa vaginalnog sekreta nemaju miris, boju i ne traže liječenje. Kada je u pitanju treća grupa, često su prisutne bakterije i potrebno je liječenje (antibiotici). Četvrta grupa je gonokok, neugodna stvar - iscjedak ima miris, žut je, zelen i obavezno je liječiti oba partnera. Peta grupa je trihomonas, koji ima neprijatan miris na ribu, pjenast, žut, žena se mora liječiti paralelno sa partnerom. Šesta je kandida, bijeli, sirasti sekret - upozorava ljekar.

Posljednji simptom koji se ne smije zanemariti je bol u stomaku.

- Intenzitet bola je isti kao što ja kažem za krvarenje, ako je više od očekivanog, a zna koliki joj je prag bola kada ima menstruaciju, na primjer oštar kao nož, koji prelazi preko područja iznad pupka a ispod prepona treba da nam se javi. Jedno ozbiljno stanje posebno je uobičajeno kod mladih žena, a to je endometrioza - objasnila je doktorka u emisiji, prenosi Espreso

Ne propustite