ZANIMLJIVA ODLUKA IFAB-a: Kreće testiranje 3 pravila koja će zauvijek promijeniti fudbal

Sport
ZANIMLJIVA ODLUKA IFAB-a: Kreće testiranje 3 pravila koja će zauvijek promijeniti fudbal

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) odobrio je isprobavanje novog pravila koje bi moglo uveliko promijeniti fudbal i koje nailazi na različite reakcije.

IFAB je fudbalski nadzornik koji određuje i razvija pravila igre, a sada je odoborio eksperimentisanje s tri nova pravila.

Tako će u narednom periodu biti jako zanimljivo pratiti šta će se dešavati i kako će igrači reagovati na testiranju tri nova pravila.

- Samo kapiten ekipe smije prići sudiji u određenim situacijama

Kada je riječ o testiranju ovog pravila sve je jasno. Sudije su nerijetko u toku utakmice pod velikim pritiskom igrača obje ekipe, a ovo bi značilo da niko osim kapitena nema pristup sudiji.

- Sistem "hlađenja"

Jedno zaista zanimljvio pravilo bio bi upravo sistem "hlađenja". Naime, to bi značilo da sudija ima pravo da pošalje fudbalere neke ekipe u njihov kazneni prostor kako bi se situacija smirila.

- Zadržavanje igre od strane golmana

Analizama koje su radili ljudi iz IFAB-a stigli su do zaključka da najviše vremena "ukradu" golmani prilikom vraćanja lopte u igru.

Sada žele da naprave da golman ima pravo da drži loptu osam sekundi, ali ukoliko je u tom periodu ne vrati u igru (ne ispuca loptu iz ruke) onda protivnička ekipa dobija posjed.

Testiranja će se prvo vršiti na utakmicama mlađih kategorija, a ukoliko pravila budu "radila" onda će biti testirana i u seniorskom fudbalu.

Ne propustite