CVIJET O KOJEM PJEVA TEYA DORA ima važno značenje za Srbiju: EVO ŠTA PREDSTAVLJA "RAMONDA"

Show
CVIJET O KOJEM PJEVA TEYA DORA ima važno značenje za Srbiju: EVO ŠTA PREDSTAVLJA "RAMONDA"

Pjevačica Teya Dora sa pjesmom „Ramonda“ jedna je od favorita za pobjedu u večerašnjem finalu za Pjesmu Evrovizije.

Natalijina ramonda, cvijet o kom Teya Dora peva, ima posebnu simboliku za Srbiju i srpski narod. Prepoznatljivi cvijet ljubičastih latica opevan u stihovima pomenute pesme predstavlja simbol Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, koji se oblježava 11. novembra.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu slavi se kao državni praznik u Srbiji od 2012. godine.

Tog dana, 11. novembra je 1918. godine u Francuskoj je potpisano primirje koje je bilo na snazi do konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine kada je i formalno okončan Prvi svjetski rat.

Naziva se i cvijet feniks jer se zna da i kada se osuši, ukoliko je zalijete, može da oživi. Njeno "ponovno rađanje" spaja se sa činjenicom da je i Srbija uspjela da "stane na noge" odnosno da oživi nakon borbi u Prvom svjetskom ratu.

Cvijet spada u ugroženu vrstu koja raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan gdje je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića ratovala protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, što je prethoidilo oslobađanju Srbije u Prvom svjetskom ratu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Jelena Vasić (@jelena19.966)

Biolozi kažu da Natalijina ramonda potiče još iz vremena ledenog doba, a ramonde su kao vrsta poznate još od 19. vijeka kada ih je francuski istraživač po kome nose ime otkrio na području današnje Španije, odnosno u Pirinejima.

Prema podacima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Natalijinu ramondu je 1882. godine u Jelašničkoj klisuri u blizini Niša otkrio je ljekar i botaničar Sava Petrović, dvorski ljekar kralja Milana Obrenovića. Zbog kraja u kojem je pronađen ovaj cvijet, Petrović je želio da ga nazove „Niška ramonda“ ali je odlučio da mu dodijeli ime po kraljici Nataliji Obrenović.

Ovaj cvijet je u Srbiji zaštićen zakonom kao „strogo zaštićena vrsta“, čime je strogo zabranjeno i kažnjivo njeno sakupljanje i narušavanje staništa.

(Novi.ba/Blic.žena)

Ne propustite