Ključni pregovori u Moskvi: Da li će se palestinske frakcije ujediniti?

Aktuelno
Ključni pregovori u Moskvi: Da li će se palestinske frakcije ujediniti?

Predstavnici palestinskih političkih frakcija, uključujući Hamas i Fatah, sastaju se u ruskoj prijestolnici Moskvi kako bi razgovarali o formiranju ujedinjene palestinske vlade usred izraelskog rata protiv Gaze, u kojem je poginulo više od 30.000 ljudi. Kako navodi Al Jazeera, Mustafa Barghouti, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, rekao je da "nikada nije vidio atmosferu tako blizu jedinstva" kao što je sada.

Novinarka Julija Šapovalova izvjestila je jučer iz Moskve da, iako ima dosta “neizvjesnosti” oko sastanka, očekuje se da će trebati tri dana da frakcije razviju “jedinstvenu strategiju”.

“Rusija je ranije održavala slične sastanke, tako da znamo da je ovoga puta ovo četvrti sastanak te vrste i očigledno će oni pokušati pomoći da se postigne pomirenje između svih ovih palestinskih frakcija“, rekla je ona.

Govoreći iz Moskve, Mustafa Barghouti, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, rekao je da “nikada nije vidio atmosferu tako blizu jedinstva kao što je danas… jer ljudi osjećaju odgovornost nakon svih ovih masakra kojima je naš narod bio izložen”.

Barghouti je za Al Jazeeru rekao da će se razgovori fokusirati na buduću vladu nacionalnog konsenzusa, koja će “posvetiti svoju pažnju i svoj rad uglavnom ublažavanju ove užasne patnje u Gazi” i spriječiti “izraelske napore da provedu etničko čišćenje naroda Gaze“.

“Ovdje postoji opći osjećaj odgovornosti“, rekao je Barghouti.

“Ne govorimo o nečemu što će se završiti za dva dana, govorimo o pokretanju procesa koji će, nadamo se, na kraju dovesti do potpunog jedinstva u redovima ujedinjenog palestinskog rukovodstva“, dodao je on.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je delegacijama da Moskva želi da se Palestinci ujedine kako bi mogli pregovarati s Izraelom.

“Skeptici su tvrdili da je nemoguće pregovarati kada se ne zna ko govori u ime Palestinaca. Isus Hrist je rođen u Palestini. Jedna od njegovih izreka je: ‘Kuća podijeljena sama od sebe neće stajati’. Krista poštuju i muslimani i kršćani. Mislim da taj citat odražava izazov obnove palestinskog jedinstva. To ne zavisi ni od koga osim od samih Palestinaca“, rekao je Lavrov.

Uoči sastanka, palestinski ministar vanjskih poslova Riad Malki rekao je u srijedu da ne očekuje “čuda” od sastanka.

“Nadamo se da bi moglo biti dobrih rezultata u smislu međusobnog razumijevanja između svih frakcija o potrebi da se podrži takva tehnokratska vlada koja bi se pojavila“, rekao je Malki.

“Naravno, ne očekujemo da će se čuda desiti samo na jednom jednostavnom sastanku u Moskvi, ali vjerujem da bi sastanak u Moskvi uskoro trebao biti praćen drugim sastancima u regionu”, dodao je.

Ostavka vlade
Sastanak dolazi nekoliko dana nakon što je premijer Palestinske uprave (PA) Mohammad Shtayyeh najavio ostavku svoje vlade, koja upravlja dijelovima okupirane Zapadne obale. Kao razloge za ostavku naveo je eskalaciju nasilja na okupiranoj teritoriji i rat u Gazi.

“Vidim da sljedeća faza i njeni izazovi zahtijevaju nove vladine i političke aranžmane koji uzimaju u obzir novu stvarnost u Gazi i potrebu za palestinskim konsenzusom zasnovanim na palestinskom jedinstvu i proširenju jedinstva vlasti nad zemljom Palestine”, rekao je on u ponedjeljak.

Shtayyeh, koji će ostati na svojoj poziciji dok se ne izabere novi premijer, rekao je da će nova administracija morati uzeti u obzir novonastalu stvarnost u Gazi nakon pet mjeseci intenzivnih izraelskih bombardovanja.

Kako navodi Al Jazeera, njegova ostavka je signalizirala pomak koji naglašava želju predsjednika Mahmouda Abbasa da osigura da PA zadrži svoje zahtjeve za vodstvom dok raste međunarodni pritisak za oživljavanjem napora za stvaranje palestinske države.

Međutim, PA, stvorena prije 30 godina kao dio mirovnog sporazuma iz Osla, se suočila s mnogobrojnim kritikama zbog svoje slabe djelotvornosti, mada njeni lideri imaju malo praktične moći. Al Jazeera navodi da je PA veoma nepopularna među Palestincima.

Malki, koji je govorio na marginama Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ženevi, rekao je da je ostavka vlade osmišljena kako bi spriječila međunarodne partnere da kažu da PA ne sarađuje.

“Želimo da pokažemo našu spremnost… da se angažujemo i da budemo spremni, samo da nas ne vide kao prepreku između implementacije bilo kog procesa koji bi trebalo da ide dalje“, rekao je on.

Izrael je ranije rekao da neće prihvatiti da PA vlada Gazom nakon rata i obećao da će “uništiti” Hamas nakon njegovog napada 7. oktobra, u kojem je ubijeno 1.139 Izraelaca.

U pet mjeseci rata je, prema ministarstvu zdravlja u Gazi, ubijeno oko 30.000 Palestinaca u izraelskom odgovoru na napad.

Ne propustite