UN snage počele povlačenje iz Konga

Aktuelno
UN snage počele povlačenje iz Konga

Snage UN počele su postepeno povlačenje sa nemirnog istoka Demokratske Republike Kongo i predaju ovlaštenja vlastima te zemlje, navodi se u saopštenju mirovne misije MONUSKO.

U bazi “Kamanjola” u Južnom Kivuu, kontingent pakistanskih mirovnih snaga spustio je zastavu UN, dok je šef misije Bintou Keita predao ključeve pokrajinskim vlastima.

UN su saopštile da će bazom, koja je uspostavljena 2005. godine, ubuduće upravljati nacionalna policija, saopštile su UN.

U prvoj od tri faze povlačenja oko 2.000 vojnika napustit će 14 baza u provinciji Južni Kivu do kraja aprila. Misija će se kasnije povući iz provincija Sjeverni Kivu i Ituri.

Mirovne snage bile su raspoređene u Kongu više od 13 godina, nakon što su preuzele dužnost od prethodne operacije UN 2010. godine da bi pomogle u održavanju bezbjednosti na istoku ove centralnoafričke zemlje, gdje se naoružane grupe bore oko teritorije i resursa.

U posljednjih nekoliko godina, prisustvo snaga od 13.500 vojnika postalo je nepopularno zbog njihovog neuspjeha da zaštite civile od rastućeg nasilja, što je izazvalo proteste tokom kojih je bilo žrtava.

Savjet bezbjednosti UN odobrio je u decembru završetak misije nakon što je predsjednik Feliks Chisekedi u septembru zatražio da se ubrza njeno povlačenje.

Ne propustite