Slučaj koji je uzdrmao Hrvatsku: Ubica Tonija Gerarda uhapšen dok je kopao dijelove tijela

Aktuelno
Slučaj koji je uzdrmao Hrvatsku: Ubica Tonija Gerarda uhapšen dok je kopao dijelove tijela

Marina Šnajder sumnjiči se da je od druge polovine decembra 2021. pa do prve polovine januara 2022. krivotvorila isprave na temelju kojih je u siječnju i februar 2022., kao punomoćnica prodavatelja, odnosno Gerarda, prodala njegov poslovni prostor

Werner Trautmann (57) i Marina Šnajder (61) pritvoreni su nakon što su ispitani na ŽDO Velika Gorica. Njih se dvoje sumnjiče za teško ubistvo Tonyja Gerarda (58), poznatog kao Tonko Zec. Riječ o zločinu koji je motiviran koristoljubljem, jer su se osumnjičenici htjeli domoći nekretnine vrijedne 400.000 eura.

Po nalogu tužiteljstva 23. februara obavljena je i ekshumacija u Svetoj Nedjelji na obali jezera Orašje. Nađeni su dijelovi ljudskog tijela za koje se sumnja da su Gerardovi. Posmrtni ostaci su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku radi daljnjeg vještačenja. Po onom što je do sada utvrđeno, sumnja se Trautmann i Marina Šnajder, Gerarda od 22. februara do 12. marta 2022. doveli u unajmljeni stan u Svetoj Nedjelji gdje su ga na neutvrđeni način usmrtili. Učinili su to, kako se sumnja, kako bi prikrili da su prodali njegovu nekretninu u Dubrovniku za 400.000 eura. Taj su novac Marina Šnajder i Trautmann, kako se sumnja međusobno podijeli

Plan koji je doveo do ubistva bio je dobro osmišljen jer se Marina Šnajder sumnjiči da je od druge polovine decembra 2021. pa do prve polovine januara 2022. krivotvorila isprave na temelju kojih je u siječnju i veljači 2022., kao punomoćnica prodavatelja, odnosno Gerarda, prodala njegov poslovni prostor u Dubrovniku trećim osobama za 400.000 eura. Nakon toga je očito s Trautmannom odlučila ubiti Gerarda, pa se njega sumnjiči da je, radi prikrivanja ubojstva, odbacio Gerardovo mrtvo tijelo prvo na neutvrđenom mjestu da bi potom 23. marta 2024., s navedene lokacije dio posmrtnih ostataka žrtve automobilom dovezao u šumski predio na jezeru Orešje te ih ubacio u prethodno iskopanu rupu u zemlji. Sumnja se i da je potom, na više različitih lokacija u Zagrebačkoj županiji, odbacio rukavice i torbu koje je koristio, kao i odjeću u koju je bio odjeven. No očito nije znao da je pod policijskom prismotrom pa je praktički uhapšen s lopatom u rukama.

Njemu i njegovoj partnerici u zločinu istražni zatvor određen je zbog opasnosti od bijega, opasnosti od ponavljanja djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Što se dogodilo s novcem nije poznato, a ne zna se ni koja je informacija inicirala da se policija počne zanimati za Trautmanna i njegovu partnericu u zločinu. Odnosno zašto im je Gerardom nestanak postao sumnjiv. Trautmann je inače od prije poznat hrvatskom pravosuđu jer je bio optuživan za prevare piše Večernji.

Ne propustite