Vučić odgovorom na pitanje o Kini i Tajvanu izazvao kontroverzu

Region
Vučić odgovorom na pitanje o Kini i Tajvanu izazvao kontroverzu

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za državnu kinesku globalnu televizijsku mrežu (CGTN) da je Tajvan kineski teritorij i da je na Kini što će učiniti s time, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u intervjuu za CGTN upitan o Tajvanu te je rekao da mu za odgovor ne treba više od deset sekundi. "Tajvan je Kina, a na vama je što, kada, kako ćete to učiniti, točka", poručio je Vučić.

Peking tretira Tajvan kao svoju odmetnutu provinciju, dok Tajvan sebe doživljava kao suverenu državu. U intervjuu na engleskom jeziku, objavljenom jučer, Vučić je naveo da je politika Srbije jedna Kina i da će tako biti i u budućnosti.

Vučić: Kina će uvijek imati podršku srpskog naroda
"To je vaš teritorij, to je vaš narod, vi ste suverena nacija, sami donosite odluke. I uvijek ćete imati podršku srpskog naroda. To je tako", dodao je.

Srbija računa na podršku Kine u međunarodnim organizacijama i institucijama u vezi s nepriznavanjem Kosova kao države. Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije koju Beograd ne priznaje, ali pod pokroviteljstvom Europske unije (EU) vodi dijalog s Prištinom o normalizaciji odnosa.

Srbija također pregovara o članstvu u EU, ali istovremeno jača odnose s Kinom, s kojom surađuje u oblasti infrastrukture i obrane. Kina i Tajvan imaju odvojene vlade od završetka građanskog rata 1949. Peking je dugo pokušavao ograničiti međunarodne aktivnosti Tajvana.

(Radio Slobodna Evropa/Index.hr)

Ne propustite