OVE 4 GREŠKE UNIŠTAVAJU IZGLED DNEVNE SOBE: "POLUDIM" OD BIJESA, kad vidim ovo u nečijoj kući"

Arhitektura i dizajn
OVE 4 GREŠKE UNIŠTAVAJU IZGLED DNEVNE SOBE: "POLUDIM" OD BIJESA, kad vidim ovo u nečijoj kući"

Dnevna soba je srce svakog doma i prostorija u kojoj provodimo najviše vremena, pa većina ljudi najviše ulaže upravo u nju. Postoji niz načina i dekorativnih detalja kojima možete da je uljepšate, ali evo šta kažu dizajneri enterijera - šta je ono što nikada ne bi trebalo da zauzima mjesta u vašoj dnevnoj sobi.

Dizajner enterijera iz Majamija Lučana Frageli, koja se već 15 godina bavi ovim poslom, za "Bussiness Insider" otkrila je četiri greške koje dnevna soba "ne trpi" i kojima se narušavaju njena udobnost i atraktivnost.

  1. Nikada ne držite podove golim

"Tepih mijenja fokusnu tačku sobe i dodaje vizuelni pečat koji čini prostor prijatnijim i udobnijim", rekla je Frageli.

Nikada ne držite podove golim Foto:Andreas von Einsiedel / Einsiedel / Profimedia / Profimedia

Ona je dodala i da je pod, bilo da je riječ o parketu ili laminatu, skloniji oštećenju kada nije zaštićen tepisima, te da tepisi čine da prostor izgleda privlačnije.

  1. Vertikalne žaluzine i venecijaneri

Ovo nije poželjna opcija, tvrdi Frafeli. "Ja lično nikad nisam razumjela njihovu upotrebu. Ne samo da nisu estetski prijatni, već ne uspijevaju da u dovoljnoj mjeri osvijetle dnevnu sobu i da izvuku maksimum iz dnevne svjetlosti", kaže ona.

Vertikalni venecijaneri nisu dobra opcija Foto:Cynthia Shirk / Alamy / Alamy / Profimedia / Profimedia

Umjesto toga, preporučila je klasične roletne, a model istih uskladite sa dizajnom dnevne sobe.

  1. Prazne police za knjige su veliko NE

Police za knjige su omiljena stvar mnogih dizajnera enterijera, otkriva Lučana, ali tvrdi da iste nikada ne smiju da budu prazne. Čak i jedna prazna polica ostavlja pogrešan utisak gostima i implicira da nemate inspiracije ni kreativnosti.

Police mogu da daju poseban šmek prostoru, pa ne smiju ostati prazne! Foto:Andreas von Einsiedel / Einsiedel / Profimedia / Profimedia

  1. Zaboravite na postere i naljepnice koje sadrže kliše motivacione poruke

Frageli tvrdi da posteri, odštampani printovi ili naljepnice sa motivacionim porukama mogu da učine da vaš prostor izgleda "jeftino" i neoriginalno.

Zaboravite na postere i naljepnice koje sadrže kliše motivacione poruke Foto:Instagram

"Da vidim riječi 'live, laugh, love' na nečijem zidu, kao dizajner enterijera bih bukvalno "poludjela" od bijesa", kaže ona i savjetuje da umjesto toga svoju dnevnu sobu ukrasite pop art umjetnošću ili djelima iz oblasti konceptualne umjetnosti.

Ako ne želite da narušite enterijer svoje dnevne sobe, ova dizajnerka savjetuje i da preskočite plastično voće u činijama kao dekor, životinjske glave na zidovima, držanje starog oružja na zidovima kao eksponat, a akcentuje i da su takozvani futoni, odnosno sofe sa drvenim postoljem, vrlo neudobne, iako mogu da djeluju šik.

(BlicŽena)

Ne propustite