UMRO JACOB ROTHSCHILD: Tajkun koji se prometnuo u crnu ovcu čuvene bankarske dinastije

Svijet
UMRO JACOB ROTHSCHILD: Tajkun koji se prometnuo u crnu ovcu čuvene bankarske dinastije

Umro je Lord Jacob Rothschild (87), financijer i član bankarske obitelji Rothschild, objavila je britanska agencija PA Media.

“Bio je vrlo prisutan u životima mnogih ljudi. Izvanredno uspješan financijer, pionir u umjetnosti i kulturi, strastveni pristaša filantropije, dobrotvor po pitanju Izraela i židovske kulture, gorljivi ekolog te voljeni prijatelj, otac i djed”, stoji u izjavi koju je objavila obitelj.

Započeo je karijeru u obiteljskoj banci NM Rothschild & Sons 1963. Međutim, 17 godina kasnije se zbog svađe s rođakom Evelynom de Rothschildom odmetnuo od obitelji i napustio bankarsku grupu. Ovaj spor je rezultirao time da je Lord Rothschild preuzeo kontrolu nad Rothschild Investment Trustom, koji je kasnije preimenovan u RIT Capital.

Skroman sprovod

Sada ima vrijednost na burzi veću od 2,6 milijardi funti. Zakladom je predsjedao 31 godinu, od uvrštenja na Londonsku burzu 1988. pa sve do 2019. Godine 1980. je sa Sir Markom Weinbergom suosnivao brojne tvrtke uključujući J Rothschild Assurance Group, sada St James’s Place.

Obavljao je niz viših funkcija, uključujući zamjenika predsjednika BskyB-a između 2003. i 2008., a također je bio uključen u umjetnost i filantropiju. Predsjedavao je, između ostalog, i britanskom Nacionalnom galerijom.

Još 2002. odlikovan je Ordenom za zasluge koji se dodjeljuje onima koji su se istaknuli na području književnosti, umjetnosti i znanosti. Iz obitelji kažu kako će biti pokopan u skladu sa židovskom tradicijom u okruženju obitelji.

Ne propustite