Konaković: Ako Komisija zabilježi napredak Bosne i Hercegovine imamo razlog za optimizam

Bosna i Hercegovina
Konaković: Ako Komisija zabilježi napredak Bosne i Hercegovine imamo razlog za optimizam

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas kako ne bi trebali propustiti priliku za dobijanje "zelenog svjetla" za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

“Zbog ljudi koji ovdje žive i važnosti budućnosti BiH, ovu šansu trebamo ugrabiti”, smatra Konaković.

Kazao da je u Indiji, gdje je sudjelovao u radu indijske konferencije o geopolitici i geoekonomiji, imao sastanke s velikim brojem evropskih ministara vanjskih poslova.

“Preovladava mišljenje da se očekuje taj konačni stav Evropske komisije i da će se svi voditi onim što bude napisano u tom izvještaju. Ako Komisija zabilježi napredak BiH, mi zaista imamo razlog za optimizam. Imamo pozitivne pomake, ozbiljna su stvar bili Zakon o sprječavanju pranja novca i Frontex i ako bismo dali još neki, mislim da imamo razloga za optimizam”, kazao je Konaković.

Na pitanje novinara u vezi sa preostala dva zakona – zakonom o sudovima i zakonom u sukobu interesa, kazao je kako mu se sukob interesa čini manje problematičan u ovoj fazi u kojoj je ostalo još nekih dilema.

“Mi pristajemo čak i da bude najrigidniji u regionu, najrigidniji u Evropi, u kojem nas političare treba svakodnevno ‘pretresati'”, kazao je Konaković.

Naveo je da ima nekoliko nastojanja da se etnički unutra glasa, te kazao da nije prihvatljivo da se etnički glasa u komisijama, iako etničku strukturu treba poštovati, kao i sve ostalo.

“Ali mislim da bi neovisnost te komisije trebala biti primarna i da se to etničko ne bi trebalo povezivati. Vidjet ćemo stavove drugih kolega”, kazao je Konaković.

Kada je riječ o zakonu o sudovima, rekao je da on može istrpiti još neke modifikacije, “ali od nekih naših osnovnih zahtjeva mi ne možemo odustati ni povući se”.

“Napravili smo kompromise kako bismo dobili tu dvostepenost. To se od nas traži i u komunikaciji sa Evropskom komisijom, Evropskom unijom, Venecijanskom komisijom. Ona rješenja koja ne derogiraju postojeći sistem, ne smanjuju postojeće nadležnosti sudova i obezbjeđuju dvostepenost, spremni smo podržati sa, nadam se, sjedištem u Istočnom Sarajevu”, naveo je Konaković.

Na pitanje da li se razgovora o zakonu o sudu ili zakonu o sudovima, odgovorio je da kako god se bude zvao, “ako obezbjeđuje dvostepenost i ako je samostalan u odnosu na ovaj proces u sudu; ako ista osoba, kao što je danas slučaj, ne delegira postupajuće sudije, dakle ako imamo tu razdvojenost i objektivnu dvostepenost, na ta rješenja smo spremni, bez smanjenja nadležnosti iz postojećeg zakona”.

Ne propustite