Dodik ponovo o referendumu o nezavisnosti RS: Odgovorio na pitanje hoće li ga biti ove godine

Vijesti
Dodik ponovo o referendumu o nezavisnosti RS: Odgovorio na pitanje hoće li ga biti ove godine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi ruski konzulat u Banjoj Luci mogao da bude otvoren već ove godine.

On je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da su sve odluke o otvaranju predstavništva Rusije u RS, koje je najavljeno u maju 2022. godine, donijete sa obje strane.


Kaže da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da predstavništvo bude što prije otvoreno.

Na pitanje da li očekuje da će se to desiti ove godine, Dodik je odgovorio:

"Da, naravno, mislim da je to realno".

Na pitanje da već dugi niz godina govori o mogućnosti održavanja referenduma o nezavisnosti RS i da mnogi posmatrači to nazivaju političkom igrom, smatrajući da Banj Lluka zapravo nikada to neće učiniti, Dodik je rekao da je "RS uvučena u BiH i bila primorana da joj se pridruži poslije Dejtonskog sporazuma".

"Ako kažete da Banja Luka nikada neće to uraditi, da li ste spremni da se kladite na to? Mi nismo avanturisti", rekao je Dodik.

Tvrdi da je "Banja Luka nikada nije odustajala od potrebe jačanja RS i da čeka da neke velike sile da kažu da narod ima pravo na samoopredjeljenje".

Na pitanje da li je referendum moguć ove godine, Dodik je odgovorio:

"Vidjet ćemo".

Odgovarajući na pitanje da li RS razmatra mogućnost, bar u teoriji, da se u budućnosti pridruži Srbiji, Dodik je rekao da će RS ostati u okviru teritorije u kojoj se sada nalazi, prvenstveno rukovodeći se interesima svog naroda.

"Mi smo jedan narod sa narodom Srbije, a Srbiju doživljavamo kao domovinu. Svakako ćemo sačuvati subjektivitet RS.

Ali kao što je, na primjer, njemački narod imao pravo da ujedini Istočnu i Zapadnu Nemačku, možda će nekad i srpski narod imati isto to pravo. Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, legalno i legitimno", poručio je Dodik, prenosi RTRS.

Ne propustite