"GDJE JA STADOH, TI PRODUŽI" -Jedan Dodik može otići, ali će drugi doći: Igor preuzima očevo carstvo

Vijesti
"GDJE JA STADOH, TI PRODUŽI" -Jedan Dodik može otići, ali će drugi doći: Igor preuzima očevo carstvo

Nakon što je Predsjedništvo SNSD-a Igora Dodika izabralo za organizacionog sekretara stranke, postavlja se pitanje da li sin lidera stranke ulazi u politiku na velika vrata

Predsjedništvo SNSD-a imenovalo je nedavno Igora Dodika, sina predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, na mjesto organizacionog sekretara ove stranke. Igor Dodik je proteklih godina bio, bar se tako činilo, na margini političkih dešavanja, ali sada je više nego jasno da otac priprema sina za preuzimanje političkog carstva.


Predsjednik Srpske i SNSD-a rekao je da će se njegov sin, zajedno sa generalnim sekretarom stranke, baviti stanjem na terenu. Na taj način će SNSD, uvjeren je Dodik stariji, povećati broj članova, što je jedan od prioriteta stranke u ovoj godini. Tri dana nakon što je imenovan na ovu funkciju, Dodik mlađi je već digao značajnu medijsku prašinu kritikujući crnogorskog premijera Milojka Spajića.

Novinar Slobodan Popadić za naš list kaže kako samo možemo da nagađamo da li bi i ko bi mogao da zamijeni Milorada Dodika, jer nikad dosad nismo imali priliku da vidimo da bilo ko osim Dodika odlučuje u SNSD-u. On smatra da imenovanje Igora Dodika za organizacionog sekretara SNSD-a ne mora nužno da znači da će on polako preuzimati stranku, a samim tim i vlast.

- Dodikov način vladavine, kao i način vladavine skoro svih političkih lidera u BiH, jeste da ne dozvoljava nikom da ugrozi njegovu poziciju. Hipotetički, ako bi Dodiku bilo zabranjeno političko djelovanje, on bi jedan period sigurno i dalje bio šef stranke, samo nezvanično, rekao je Popadić.

Tek tada bismo, dodaje on, vidjeli da li su sve mudre glave u SNSD-u zaista odane Dodiku ili bi neki dočekali svoj trenutak da kažu - dosta. Upravo je to ono na šta računaju zagovornici Dodikovog sudskog uklanjanja iz političkog života.

- Željka Cvijanović svakako slovi za najodanijeg Dodikovog saradnika i sigurno spada u krug ljudi koje bi on predložio da vode stranku, ali je veliko pitanje ko ima autoritet, političko znanje i mudrost da bude šef nakon Dodika. Zato treba uzeti u obzir i sve češće javno pojavljivanje Dodikovog sina Igora, naročito ako znamo da političke dinastije nisu nepoznanica za političku scenu BiH. Ko god bi naslijedio Dodika, politička snaga SNSD-a bila bi bar prepolovljena, smatra Popadić.

 

Ne propustite