MASNA JETRA JE OPASNA BOLEST BEZ SIMPTOMA: Doktor otkriva kako da znate da li imate problem

Porodica i zdravlje
MASNA JETRA JE OPASNA BOLEST BEZ SIMPTOMA: Doktor otkriva kako da znate da li imate problem

Gastroenterolog upozorava na masnu jetru, bolest koja može da ima ozbiljne posljedice.

Bolest masne jetre uzrokovana je nakupljanjem masti u jetri, ali najveći problem je što na početku ne izaziva simptome. To može da bude opasno, kaže gastroenterolog dr Saurab Seti, zato što vremenom može da dovede do trajnog oštećenja jetre. Ukoliko se ne liječi, može da dovede do ciroze, otkazivanja jetre i drugih opasnih stanja.

"Bilo da je riječ o alkoholnoj ili nealkoholnoj bolesti masne jetre, simptoma uglavnom nema. Bolest se obično otkriva analizom krvi ili ultrazvučnim pregledom. Zato je to škakljiva bolest", rekao je doktor na TikTok-u i istako da 50 odsto ljudi sa bolešću masne jetre ima normalne enzime jetre.

Pod rizikom od razvoja bolesti masne jetre su osobe sa porodičnom istorijom te bolesti, osobe koje pate od alkoholizma i osobe koje pate od metaboličkog sindroma, uključujući gojaznost, visoki krvni pritisak, dijabetes ili visok holesterol. Kada bolest uznapreduje, odnosno kada nastupi kasnija faza, mogu da se pojave simptomi. U pitanju su tup bol u stomaku, ekstremni umor, neobjašnjivi gubitak težine i slabost. Ako osjetite bilo kakve simptome ili imate visok rizik od bolesti jetre, obratite se ljekaru.

Ne propustite