REGION POTPUNO OKOVAN SNIJEGOM: Slovenija bila prva na udaru, a evo šta će zadesiti Srbiju

Region
REGION POTPUNO OKOVAN SNIJEGOM: Slovenija bila prva na udaru, a evo šta će zadesiti Srbiju

Jako nevrijeme već u petak zahvatilo je Sloveniju, pa je tokom subote širom Slovenije palo puno kiše. Na sjeverozapadu, zapadu i jugozapadu zemlje palo je i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, piše meteorolog Đorđe Đurić u novoj vremenskoj prognozi.

Zbog veoma obilnih padavina, u svim predjelima Slovenije bilježi se nagli i višemetarski rast, uz opasnost i od poplava, ali dobra vijest je da je u prethodnom periodu zabilježena suša, pa su riječna korita pripremljena za prihvat ogromne količine atmosferske vode.

Istovremeno, iznad 1500 metara nadmorske visine na zapadu i sjeverozapadu Slovenije vejao je snijeg, a palo je čak od 70 do 100 cm snega, pa tako predjeli oko 1600 metara mjere i do 2 metra snega, a Krederica i predjeli iznad 2000 metara i do 310-320 cm snega, dok je prije padavina bilo oko 200 cm, pišu Novosti.

Snijeg je bio povremeno praćen i grmljavinom, što je uobičajeno za ove predjele, a i zbog blizine Jadrana. Pored obilnog snijega, više planine zahvatio je i orkanski vjetar sa udarima od 150 km/h, uz pravu vejavicu i mećavu.

Nevrijeme u Sloveniji slabi i slijedi stabilizacija, a sada se olujni sistem premjestio južnije i na udaru veoma obilnih padavina su jug Dalmacije, Hercegovina i Crna Gora.

Očekuje se nagli rast svih rijeka, ali dobra vijest je da je prethodni period bio sušan, pa se bilježni niži vodostaji, ali svakako treba biti oprezan kod manjih bujičnih tokova.

Očekuje se i nagli rast u slivu Piva i Tare, Morače, Zete i Neretve.

Vrijeme u Srbiji
Kada je riječ o Srbiji, ne očekuje se opasnost od nevremena i obilnih padavina kao u regionu. Više kiše tokom vikenda biće na zapadu i jugozapadu, ali ni približnih količina kao u regionu. Svakako se očekuje nagli rast Ibra i Drine, ali nema opasnosti od poplava.

Veća opasnost očekuje se od jakog južnog vjetra, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima.

Kiša će padati i na višim planinama našeg regiona, naričito u zaleđu Jadrana i na Dinaridima, uz grmljavinske pljuskove, a snijeg se očekuje samo na najvišim planinama, uglavnom iznad 1800-2000 metara nadmorske visine. Dakle, situacija sa sijnegom biće slična kao i u Sloveniji i na Alpima - zaključuje Đurić.

Ne propustite