Šamar kakav SAD ne pamti: Član 5. aktiviran jednom i mi smo se odazvali, ispunite svoje obećanje!

Svijet
Šamar kakav SAD ne pamti: Član 5. aktiviran jednom i mi smo se odazvali, ispunite svoje obećanje!

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Šikorski je danas, na drugu godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu, upozorio da NATO nije "privatna američka tjelohraniteljska firma" i pozvao SAD da ispune obećanja i pošalju pomoć i oružje Ukrajini.

“Podsjetiću da je Član 5. Sporazuma NATO aktiviran do sada jedan jedini put: poslije napada na Njujork. I tada smo pomogli SAD-u. Poljska je poslala vojnike u Afganistan, ali nismo slali fakture u Vašington. Vojni savez nije privatna tjelohraniteljska firma”, kazao je Šikorski američkim medijima tokom posjete SAD-a.

Poljski ministar je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin Ukrajince čak i ne priznaje kao narod i da se oni već dvije godine bore da opstane njihova domovina jer bi pobjeda Rusije za njih značila “kulturni genocid”.

“Ali, ne mogu da se bore goloruki. Obećali smo Ukrajini pomoć. Predsjednik SAD-a je u ratnom Kijevu uvjeravao da će Ukrajini SAD pomagati bez obzira na sve. Sada je vrijeme da se drže tog kursa i isporuče oružje”, rekao je Šikorski, prenijela je poljska privatna televizija TVN24.

Poljski premijer Donald Tusk je na društvenoj mreži X kratko poručio: “Dvije godine ukrajinskog junaštva. Dvije godine ruskog varvarstva. Dvije godine srama za one koji ostaju ravnodušni”.

Predsjednik Poljske Andžej Duda je na toj društvenoj mreži upozorio da Poljska ne može da sebi dozvoli luksuz da skrštenih ruku posmatra rat u Ukrajini, i da je od prvog trenutka susjedu, kojeg je napala Rusija, slala pomoć u oružju i primala ratne izbjeglice.

Uoči godišnjice Duda je u intervjuu za britanski BBC rekao da ipak ne vjeruje da bi se Rusija usudila da napadne Poljsku ili bilo koju drugu članicu NATO-a.

“Ne vjerujem da će Rusija napasti zemlje NATO, bilo koju zemlju, da će imati hrabrosti za otvoreni rat sa NATO paktom, ako uzmemo u obzir Član 5. o kolektivnoj odbrani i ako imamo u vidu koliko se Rusija posljednje dvije godine trudila da osvoji Ukrajinu, ali nije uspjela da pobijedi ukrajinski narod i njegovo junaštvo”, kazao je predsjednik Duda, prenose poljski mediji.

Ne propustite