Umro doktor Hamza Žujo: Radio obdukciju nad tijelom Dženana Memića

Aktuelno
Umro doktor Hamza Žujo: Radio obdukciju nad tijelom Dženana Memića

Umro je doktor Hamza Žujo, sudski vještak medicinske struke. U javnosti je poznat kao vještak koji je vršio obdukciju nad tijelom ubijenog Dženana Memića.

On je tokom svoje dugogodišnje karijere radio na brojnim slučajevima.

Kako je potvrđeno, iako je bio u poznim godinama, dr. Žujo je do zadnjeg dana radio.

Podsjetimo, Dženan Memić teško je povrijeđen 8. februara 2016. dok je s devojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. Sedam dana kasnije preminuo je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od zadobijenih povreda. Njegov otac sve vrijeme tvrdi da Dženan nije stradao od posljedica saobraćajne nesreće, nego da je ubijen.

Slučaj je prvobitno vođen kao saobraćajna nesreća, da bi ga Tužilaštvo za vrijeme glavne tužiteljke Dalide Burzić prekvalifikovalo u krivično djelo ubistva, a potom opet vratilo na saobraćajnu nesreću te je za ovo krivično djelo podignuta i optužnica.

Prva prvostepena presuda donesena je 16. jula 2018. godine, ali je Vrhovni sud FBiH poništio i vratio na ponovno suđenje te naredio novo jveštačenje saobraćajne nesreće.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je 21. jula 2023. godine pravosnažnu presudu kojom su optuženi u predmetu Alisa Mutap i Hasan Dupovac proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap (Ramić), Josip Barić i Muamer Ožegović su se optužnicom Tužilaštva BiH teretili da su pristupili grupi za organizovani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Ne propustite