Stoltenberg na godišnjicu ruske invazije: ‘Ukrajina će ući u NATO’

Svijet
Stoltenberg na godišnjicu ruske invazije: ‘Ukrajina će ući u NATO’

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, izrazio je uvjerenje da je budućnost Ukrajine u zapadnom obrambenom savezu.

Moskva je pokrenula ovaj rat s ciljem da Ukrajini “zatvori vrata NATO-a uskraćujući joj pravo da izabere vlastiti put”, rekao je Jens Stoltenberg u videoporuci objavljenoj u subotu.

“Ali događa se upravo suprotno: Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada”, naglasio je.

“Ukrajina će se pridružiti NATO-u. Nije pitanje hoće li, nego kada”, rekao je.

Ruske snage pokrenule su sveobuhvatnu invaziju na susjednu zemlju u ranim jutarnjim satima 24. veljače 2022.

“Dok vas budemo pripremali za taj dan, NATO će nastaviti stajati uz Ukrajinu. Radi vaše sigurnosti, i naše”, rekao je Stoltenberg.

Situaciju na bojišnici opisao je kao “izuzetno ozbiljnu” i rekao da “nema naznaka” da se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema za mir, piše Hina.

“Ali ne smijemo gubiti nadu. Ukrajina je opetovano pokazala svoje izvanredne sposobnosti i žestoku odlučnost”, rekao je pohvalivši ukrajinske snage.

“Vratili ste polovicu teritorija koji je Rusija zauzela. Potjerali Rusiju s velikih dijelova Crnog mora. I nanijeli teške gubitke ruskim snagama.”

Rekao je da su zemlje NATO-a do sada Kijevu pružile milijarde dolara pomoći, uključujući “topničko streljivo, protuzračnu obranu i borbene čamce… F-16 opremu i rezervne dijelove, dronove i opremu za razminiranje”.

“Još je podrške na putu”, obećao je.

Ne propustite