RHMZ OBJAVIO SEZONSKU PROGNOZU ZA PROLJEĆE I LJETO: Evo šta nas očekuje

Region
RHMZ OBJAVIO SEZONSKU PROGNOZU ZA PROLJEĆE I LJETO: Evo šta nas očekuje

RHMZ je objavio dugoročnu prognozu za narednih nekoliko mjeseci.

Prema sezonskoj vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) i ovogodišnje proljeće i ljeto biće u znaku natprosječno toplog vremena i toplotnih talasa, naročito u julu.

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi RHMZ mart 2024. u većem dijelu Srbije biće topliji i prosječno vlažan, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini topliji i vlažniji. Mogući su slabi ili umjereni jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u prosjeku biti viša za oko 1.4 stepeni.

U Beogradu i široj okolini vrijednost srednje minimalne temperature biće oko 5.6 stepeni. Srednja maksimalna temperatura imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će biti viša za oko 1 stepen.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura oko 13.4 stepeni. U većem dijelu Srbije mjesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku oko 6 mm višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini suma padavina u martu iznosiće oko 47 mm.

I april 2024. topliji
Ovogodišnji april biće topliji i prosečno vlažan. U prvoj dekadi mjeseca moguća je pojava slabog ili umjerenog jutarnjeg mraza.

Srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrijednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u prosjeku biti viša za oko 1 stepen. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrijednost srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2 stepena.

Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrednostima u proseku višim za 1 do 2 stepena. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 19.3 stepena.

Mjesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima za oko 2 mm nižim od višegodišnjeg prosjeka. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina biće oko 54 mm.

Majske kiše i toplo vrijeme
U većem dijelu Srbije maj će biti prosječno topao i prosječno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji biće prosječno topao i vlažniji.

Srednja minimalna temperatura imaće vrijednosti u granicama višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će u prosjeku biti viša za oko 0.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosjek.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura biće oko 13.5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura u maju biće u granicama višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će u prosjeku biti viša za oko 0.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosjek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom maja biće oko 24.1 stepen. Mjesečna suma padavina u većem dijelu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrednostima u prosjeku oko 2 mm nižim, a u jugoistočnoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrijednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

Jun topliji od prosjeka
Jun će u većem dijelu zemlje biti topliji i prosječno vlažan, a u Vojvodini se očekuje da bude topliji i malo suhlji.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg prosjeka, u prosjeku će biti biti viša za oko 0.6 stepeni od prosjeka.

U Beogradu i široj okolini će vrijednost junske srednje minimalne temperature vazduha biti oko 16.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg prosjeka, sa vrijednostima u prosjeku višim za oko 0.6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 27.4 stepeni.

Mjesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima oko 5 mm nižom u odnosu na višegodišnji prosjek, a u Vojvodini će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima prosjeku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosjek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Toplotni talasi u julu
Prema prognozi RHMZ, u julu je moguća pojava toplotnih talasa. Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji projsek.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura vazduha biće oko 19.0 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.3 stepeni.

Srednja mjesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrednostima u proseku oko 7 mm nižim od proseka. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina biće oko 34 mm.

Nastavak vrelog ljeta u avgustu
U većem dijelu Srbije avgust 2024. biće topliji i suhlji, a u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan. Mateorolozi su objavili da se očekuju toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg prosjeka, u proseku viša za oko 1 stepen od prosjeka. U Beogradu i široj okolini vrijednost srednje minimalne temperature biće oko 18.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0.9 stepeni od prosjeka. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.7 stepeni.

Mjesečna suma padavina biće ispod ili u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima oko 10 mm nižim, a u zapadnoj Srbiji biće ispod prosjeka sa vrijednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na prosek. U Beogradu avgustovska suma padavina iznosiće oko 38 mm.

(Blic, Mondo

Ne propustite