Ako se noću BUDITE i ne možete ponovo da zaspite: Evo kako da NAJLAKŠE ponovo UTONETE U SAN

Porodica i zdravlje
Ako se noću BUDITE i ne možete ponovo da zaspite: Evo kako da NAJLAKŠE ponovo UTONETE U SAN

Zaboravite na brojanje ovaca. Ako vam je teško da ponovo zaspite kad se probudite u toku noći, evo nekoliko savjeta kako to možete da promijenite.

Ne uspijeva vam da spavate u komadu do jutra? Niste jedini – 67% odraslih kaže da se bude barem jednom u toku noći. A umor nije jedina posljedica toga. Nedostatak kvalitetnog sna slabi imuni sistem i može dovesti do problema kao što su visok krvni pritisak, loše pamćenje, depresija, bolesti srca, dijabetes i rak. Dobre vijesti su da će vam naše prirodne tehnike koje su odobrili stručnjaci pomoći da se u trenuku ponovo umirite i zaspite.

Trik sa treptanjem
Prema hipnoterapeutkinji Ajlsi Frenk, postoji tehnika koja će vam opustiti kapke.

– Ležite u mraku otvorenih očiju. Počnite da u mislima brojite unazad od 300, polako, sve dok ne osjetite da više ne možete da držite oči otvorene. Zatim trepćite brzo, što brže možete, 30 sekundi. Kada više ne možete da trepćete, zažmurite i otplivajte u san.

Zvučna terapija

Umjesto da slušate opuštajuću muziku, isprobajte ASMR zvukove.

– ASMR je skraćenica na engleskom jeziku za autonomni senzorni meridijanski odgovor, što podrazumijeva osjećaj da vam trnci prolaze niz potiljak i kičmu. Povećava osećaj prijatnosti i može pomoći da upadnete u dubok san – objašnjava lajkouč Kevin Šipers.

Pokušajte da preuzmete neku aplikaciju za ASMR ili da slušate ASMR video-snimke na Jutjubu.

Či gong pokreti

Čigong je alternativni oblik medicine koji se koristi za liječenje nečijeg energetskog polja. Želite da je isprobate?

– Stojte uspravno sa stopalima u širini ramena i blago savijenim nogama u kolenima. Podignite ruke paralelno sa tlom dlanova okrenutih dole. Neka vam se svi dijelovi tijela opuštaju dok dišete zatvorenih očiju i opuštenih mišića lica. To će vam pomoći da smirite um i emocije.

Umirujući skener mozga
Pokušajte da sledite ovu tehniku Nila Šaha iz Društva za upravljanje stresom.

– Skenirajte svoje telo od glave do pete, obraćajući pažnju na to gde ste napeti. Dok duboko udišete, podignite ramena što više ka ušima i zadržite ih tako nekoliko sekundi. Zatim dugo i polako izdišite i spustite ramena. Ponovite nekoliko puta. Zatim stavite prste obe ruke na teme. Sporim, kružnim pokretima masirajte predeo od temena do vrata. Zažmurite i opustite mišiće lica. Stavite prste obe ruke na obe strane slepoočnica i nežno masirajte kružnim pokretima. Završite tako što ćete pokriti oči dlanovima i držati ih tako nekoliko sekundi.

Meditacija disanjem

Tehnika 4–7–8 će vam pomoći da smirite um kako biste stekli distancu od svakodnevice i od svojih misli, kaže kouč Stjuart Sandman, osnivač „Breathpod“.

– Udahnite kroz nos brojeći do četiri. Zadržite dah brojeći do sedam. Izdahnite zatvorenih usta brojeći do osam. Ponovite četiri kruga.

Vizuelizacija mira

Vizuelizovanje mirnog mjesta fokusira naš um na nešto opuštajuće, kaže stručnjak za spavanje Džejms Vilson.

- Time smanjujete broj otkucaja srca i dovodite sebe stanje sanjivosti. Jednostavno zamislite mesto koje vam pruža najviše sigurnosti. Fokusirajte se na ispunjavanje prostora detaljima, kao što su boja vode ili neba. Zadržite fokus dok ne zaspite.

Šta vam kvari san?
Saznajte koji su mogući razlozi zbog kojih vam je uskraćen san.

Preznojavanje: Smanjite al*ohol, kofein i jako začinjenu hranu.
Grčevi u nogama: Smanjite unos masti.
Gorušica: Izbjegavajte obroke neposredno pred spavanje.
Žeđ: Pogledajte kakve vam je boje mokraća; ako je bilo koje druge boje od svetložute, možda ne unosite dovoljno tečnosti.
Glasno hrkanje: Smanjite al*ohol, tjelesnu težinu i pušenje. Ako vam se prekida disanje, posjetite ljekara.
Noćne more: Pokušajte s tehnikom zamišljanja pozitivnih ishoda vaših košmara tokom dana. To će vašem mozgu pružiti riznicu alternativnih mogućnosti kad sljedeći put budete spavali.

Ne propustite