LICE "PLAČNE MASKE" OSNOVNI SIMPTOM MORBILA: Doktorica otkrila šta uraditi ako ste bili u kontaktu

Porodica i zdravlje
LICE "PLAČNE MASKE" OSNOVNI SIMPTOM MORBILA: Doktorica otkrila šta uraditi ako ste bili u kontaktu

Kakvo je stanje oboljelih od malih boginja, kako izgledaju simptomi i šta ako budete u kontaktu sa zaraženom osobom, otkrila je državna sekretarica Ministarstva zdravlja dr Vesna Turkulov.

Ukupno 16 slučajeva malih boginja u Srbiji, zvanično je potvrđeno. Među oboljelima ima djece i odraslih, a u Beogradu je prijavljena epidemija. Državna sekretarka Ministarstva zdravlja dr Vesna Turkulov istakla je u "Jutru" na Prvoj da to znači da imamo pojačan oprez, a potom je otkrila zdravstveno stanje zaraženih i kako izgledaju simptomi morbila.

"Da bi se proglasila epidemija, mora da bude veći broj oboljelih. Stanje oboljelih je dobro za sada, ima i djece i odraslih. Oni malobrojni, koji su na hospitalizaciji, tamo su zbog preventvnih razloga, radi praćenja i mogućnosti nastanka komplikacija, prije svega upale pluća", rekla je dr Turkulov i upozorila na obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama. Dodala je i da se na odjeljenjima gdje su oboljeli od malih boginja i korone nose specijalne maske, sa većim stepenom zaštite.

"Svaka sumnja mora da se prijavljuje, ne samo potvrđen slučaj. Javlja se povišena temperatura, katar gornjih respiratornih puteva, lice ima tipičan izgled tzv. plačne maske i javlja se ospa koja dosta liči na alergijsku ospu. Ipak, taj infektivni simptom povišene tjelesne temperature i sekrecija iz nosa upućuju da se ipak radi o infekciji, a ne o alergijskoj reakciji. Osip je obavezan. Ako neko ima te simptome, mora da bude na pojačanom oprezu", objasnila je dr Turkulov, prenosi MONDO.

Šta ako budemo u kontaktu sa zaraženom osobom?

"Bolest je vrlo zarazna. Ako budete u kontaktu sa nekim, velika je šansa da će vam se prenijeti. Jedanaest dana je otprilike inkubacija, to je period od momenta zaražavanja do pojave prvog simptoma bolesti", rekla je državna sekretarka Ministarstva zdravlja dr Vesna Turkulov.

Ne propustite