U PDP-u odmjerili snage: Stanivuković ima podršku u Predsjedništvu, škripi li u “radnom tijelu”

Bosna i Hercegovina
U PDP-u odmjerili snage: Stanivuković ima podršku u Predsjedništvu, škripi li u “radnom tijelu”

U Predsjedništvu PDP-a odmjerili su snage suprotstavljene frakcije, koje je pokušao da pomiri predsjednik stranke Branislav Borenović.

Nakon maratonske sjednice od šest sati, Predsjedništvo je zadužilo rukovodstvo partije, predsjednika, počasnog predsjednika i četiri potpredsjednika partije iz Banjaluke da u narednih 15 dana predlože kandidata za gradonačelnika Banjaluke Gradskom odboru Banjaluka i Predsjedništvu u skladu sa statutom partije.

Predsjedništvo traži da se do 15. aprila 2024. godine provedu planirane saborske aktivnosti na opštinskom/gradskom nivou, uključujući i Sabor u Banjaluci.

“Predsjedništvo smatra da bilo kakvo javno komentarisanje unutarstranačkih procesa nanosi štetu partiji i traži da svi funkcioneri PDP-a poštuju i da se pridržavaju odluka organa partije, te da se uzdrže od izjava, objava te bilo kakvih javnih polemika vezanih za pitanje izbora kandidata za lokalne izbore i drugih partijskih odluka”, saopštili su.

Na sjednici je kako saznajemo postalo jasno da Draško Stanivuković ima većinsku podršku u Predsjedništvu za kandidaturu za novi mandat gradonačelnika. Ipak, zbog nezadovoljstva njegovom politikom koje iskazuje jedan dio članstva i funkcionera odlučeno je da se u igru uvede svojevrsno “radno tijelo” koje bi predvodio Mladen Ivanić, a čiji bi članovi bili Branislav Borenović, Igor Crnadak, Draško Sranivuković, Mira Pekić i Milko Grmuša.

Ovo tijelo imaće pravo da da prijedlog imena za kandidata za gradonačelnika Banjaluke, a isto to pravo imaće i Gradski odbor, čiji mjesni odbori su već istakli Stanivukovića.

Naš izvor dodaje da je na sjednici sve rečeno u oči, ali da nije bilo turbulentno kako se inače očekivalo, zbog atmosfere koja se stvorila u javnosti.

Inače, PDP smatra da aktuelna vlast u Republici Srpskoj i na nivou zajedničkih institucija BiH ništa ne čini za napredak društva i ostvarivanje boljih uslova života građana.

Predsjedništvo PDP takođe traži od nosioca vlasti da što hitnije pristupe izmjenama Izbornog zakona BiH, u smislu uvođenja skeniranja glasačkih listića, otiska prsta i elektronske identifikacije svakog glasača, odnosno novih tehnologija kojima bi se omogućili fer i pošteni izbori i što bi se primjenilo već na lokalnim izborima ove godine i to na svakom biračkom mjestu.

PDP je izričito protiv iskopavanja litijuma na Majevici i uopšte u Republici Srpskoj, zaključak je Predsjedništva PDP. PDP nije, niti će biti za bilo kakvu inicijativu koja može negativno uticati na zdravlje i životni prostor, za bilo šta što ugrožava opstanak ljudi na ovim prostorima.

Takođe, Predsjedništvo PDP smatra da je borba protiv korupcije jedan od najvažnijih prioriteta u Republici Srpskoj i BiH. U borbi protiv korupcije moraju učestvovati svi relevantni pojedinci i institucije, posebno pravosudne. Više nego zabrinjavajuća je činjenica da je Bosna i Hercegovina po indeksu percepcije korupcije na prvom mjestu u ovom dijelu svijeta.

Predsjedništvo PDP poziva Vladu Republike Srpske da konačno objavi sve troškove jednog od najvećih sportskih događaja u istoriji Republike Srpske, Srpska open i smatra da transparentnost trošenja javnog novca mora biti izričita obaveza svake vlasti.

PDP snažno podržava inicijativu da se kockarnicama i kladionicama zabrani rad u krugu od 500 metara od škola na području grada Banjaluke, te očekuje donošenje adekvatnih odluka u Skupštini grada Banjaluka, ali dalje i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjedništvo PDP smatra da proces priprema za lokalne izbore ide očekivanom dinamikom i zadužuje predsjednike Regionalnih odbora da, u saradnji sa gradskim/opštinskim odborima, do kraja aprila mjeseca pripreme prijedloge kandidata za načelnike, gradonačelnike i odborničke liste.

Ne propustite