Očekivani životni vijek duži 6 godina

Zdrav život
Očekivani životni vijek duži 6 godina
Bolja zdravstvena skrb i manja stopa smrtnosti od raka u bogatim zemljama te od tuberkuloze i malarije u siromašnim zemljama glavni su razlog za duži životni vijek.

Život u cijelom svijetu produžio se za šest godina, utvrdila je 23-godišnja studija Global Burden of Disease provedena na 188 zemalja svijeta. Razlog se krije u boljoj zdravstvenoj skrbi, pa se tako u bogatim zemljama smanjila stopa smrtnosti od raka i srčanih bolesti, a u siromašnim od tuberkuloze i malarije, piše Reuters. 

Znanstvenici tvrde kako se očekivani životni vijek produljio svugdje u svijetu, osim u subsaharskom dijelu Afrike gdje je virus HIV smanjio očekivani životni vijek za pet godina. Veliki napredak vidi se u Nepalu, Ruandi, Etiopiji, Nigeriji, Maldivima, Istočnom Timoru i Iranu gdje ljudi sada žive i 12 godina dulje. 

"Napredak koji vidimo u borbi s brojnim bolestima je velik, ali trebamo se još više truditi. Ne smiju se zanemariti hronične bolesti kao što su dijabetes, bolesti jetre i bubrega. Te bolesti predstavljaju rizik za život.", istakao je voditelj istraživanja profesor sa Sveučilišta Washington, Christopher Murray. 

Očekivani životni vijek produžio se zato što se smanjila smrtnost djece do pete godine života, ali i bolesti dišnih puteva i upala pluća i dalje predstavljaju opasnost. Procjenjuje se da su te bolesti tokom 23 godina ubile oko dva miliona djece u dobi od jednog do 59 mjeseci. 

Ne propustite