Evropska unija dogovorila 13. paket sankcija Rusiji: Šta to podrazumijeva?

Svijet
Evropska unija dogovorila 13. paket sankcija Rusiji: Šta to podrazumijeva?

Zemlje članice Evropske unije (EU) dogovorile su novi paket sankcija Rusiji, uoči druge godišnjice početka rata u Ukrajini.

- Ambasadori EU-a upravo su se načelno dogovorili oko 13. paketa sankcija u okviru ruske agresije na Ukrajinu. Ovaj paket je jedan od najširih odobrenih od EU-a. Proći će pisanu proceduru i biti formalno odobren za 24. februar, objavilo je na platformi X Belgijsko predsjedanje Vijećem EU-a.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da će novim paketom EU dodati skoro 200 osoba i entiteta na listu sankcija.

 
Od početka ruskog rata protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, EU je uveo 12 paketa sankcija Rusiji, zabranjujući uvoz nafte i uglja i izvoz proizvoda visoke tehnologije, te isključivši ruske banke iz međunarodnog platnog sistema SWIFT.

Uprkos opadanju podrške Ukrajini u nekim zemljama, prošlonedjeljna smrt zatvorenog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog dala je novi podsticaj za uvođenje novih sankcija Rusiji, prenosi Anadolija. 

Ne propustite