BiH i Lipnica ne pamte veći masakr: Novi detalji krvavog pohoda Tomislava Petrovića

Crna hronika
BiH i Lipnica ne pamte veći masakr: Novi detalji krvavog pohoda Tomislava Petrovića

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK pronašli su jutros u mjestu Lipnica beživotno tijelo ženske osobe te muškarca s teškim povredama stomaka. Par se nalazio u stanu. Inače, Lipnica pamti jedan od najgorih poslijeratnih masakara koji se dogodio 2008. godine kada je mještanin ubio šest osoba.

Tomislav Petrović (45), mještanin zaseoka Trstje u Gornjoj Lipnici, kod Tuzle, oko šest sati je u gradskom autobusu i u dvije kuće hladnokrvno ubio šestero komšija.

U autobusu su ubijeni Dragica Markanović, Niko i Mara Petrović, Ivu Markanovića Tomislav Petrović pokosio je u njegovoj kući, a Miju i Kaju Petrović na kućnom pragu.

Tomislav Petrović je kasnije nekoliko kilometara dalje pokušao zapaliti automobil svog rođaka, gdje je policija spriječila dalji krvavi pohod. Ubica je uhapšen nakon što je ostao bez municije, a obruč je napravilo više desetina policajaca.

Jedini koji je preživio masakr u Lipnici je vozač autobusa Mursel Čolić, u kog je Petrović pucao kroz vjetrobransko staklo autobusa, koji je stajao na autobuskoj stanici. Jedan hitac je vozača pogodio u ruku, a drugi u grudni koš.

Prema tvrdnjama svjedoka Petrović je najprije u autobusu ubio tri i ranio jednu, a onda u dvije kuće ubio još troje komšija.

“Tomislav Petrović je najmanje dva puta punio pištolj, kalibra CZ 7,62 milimetra i ispalio je najmanje 15 hitaca. Toliko smo čaura pronašli na četiri lokacije. O motivu ne možemo govoriti, mada postoje indicije da su povod porodični sukobi i akutna psihoza”, izjavio je tada kantonalni tužilac Damir Alić.

Nakon što je upucao vozača, misleći da ga je usmrtio, Petrović je ušao u gradski autobus i prvu usmrtio komšinicu Dragicu Markanović, koja je sjedila na prvom sjedištu. Ona se dan ranije zaputila na pregled u mjesnu ambulantu, nekoliko stanica niže.

Supružnici Niko i Mara Petrović, Tomislavovi prvi rođaci, sjedili su u trećem redu sjedišta i krenuli su na posao. Njih troje su bili jedini putnici u autobusu. Prema rekonstrukciji i tragovima koje je policija pronašla, supružnici su pokušali pobjeći na kraj autobusa i spasiti se od pomahnitalog Tomislava. Međutim, on ih je satjerao kod posljednjeg sjedišta i pucajući iz neposredne blizine ispalio po jedan hitac u njihove glave. Supružnici su ubijeni na mjestu događaja, prenose Nezavisne.

Petrović se, hladnokrvno, bez žurbe, zaputio ka kući susjeda Ive Markanovića, pedesetak metara dalje od autobuskog stajališta. Za to vrijeme, Tomislavova supruga Mara pobjegla je i sakrila se u kuću Marka Martinovića, jer je vjerovala da će i ona biti jedna od žrtava ako se ponovo susretne s mužem.

Tomislav je, kažu komšije, pozvonio Ivi na vrata, a kako mu ovaj nije otključao, pucao je kroz ulazna vrata i provalio u hodnik, gdje je pronađena jedna čaura. Nesretni Markanović je pokušao pobjeći pred ubicom, zatvorio se u kupatilo, ali je Petrović razvalio i ta vrata i Ivi pucao u potiljak. Ivino tijelo je, kažu svjedoci, pronađeno presavijeno preko kade.

Ubica je krvavi pohod po selu nastavio prema prvim susjedima svoje četvrte žrtve. On je dozivao Miju i Kaju Petrović, koji su budni sjedili u kući. Prvi je u dvorište izašao Mijo, kog je usmrtio u podnožju stepenica. Za sada je nepoznato da li je između njih došlo do dijaloga, te da li je Mijo mogao naslutiti da će mu rođak oduzeti život. Pretpostavlja se da je Mijina supruga Kaja iz kuće izašla nakon što je čula hice iz oružja. Komšija Tomislav je i nju usmrtio na kućnom pragu. Sudeći prema tragovima, u dvorištu rođaka je ispalio najmanje tri hica.

Posredni očevici nezapamćenog masakra u BiH kažu da je Tomislav Petrović poslije ubistva šestero rođaka i komšija otišao u svoje dvorište, te se vozilom “Džeta” zaputio prema Srednjoj Lipnici. Vozeći velikom brzinom dva kilometra dalje sudario se sa vozilom, kojim je jedan od mještana do Hitne povezao ranjenog šofera. Ni to ga nije zaustavilo, već je odjurio do Srednje Lipnice, gdje je pucao u “Pasat”, vlasništvo njegovog rođaka čiji identitet nije saopšten. U nastojanju da pogodi rezervoar rođakovog pasata i tako ga zapali, Tomislav je oštetio još nekoliko parkiranih automobila. Međutim, tu je ostao bez municije, a policija ga je, bez problema, uhapsila. Međutim, vjeruje se da bi, da je uspio ponovo napuniti oružje, paljbu nastavio i na policajce.

(n1info.ba)

Ne propustite