Oglasila se gradonačelnica Sarajeva nakon obrušavanja fasade

Bosna i Hercegovina
Oglasila se gradonačelnica Sarajeva nakon obrušavanja fasade

Nakon što je sa JAT-ovog nebodera u centru Sarajeva otpao dio fasade te je tom prilikom povrijeđena žena oglasila se gradonačelnica glavnog grada Benjamina Karić i uputila otvoreno pitanje vlasnicima i upraviteljima zgrada.

 
Karić je  pitala:

“Postavljam sada vrlo jasno pitanje, gdje je sve ove godine upravitelji zgrada? Gdje su sve ove godine vlasnici privatnih objekata? I jedni i drugi su dužni i nadležni da se brinu o fasadama i drugim dijelovima objekata kako se ovakve situacije ne bi dešavale”, kazala je on.

Navela je da organ vlasti kojim rukvodi nije nadležan da se bavi rekonstrukcijom, ali da su se ipak time itekako pozabavili.

“Grad Sarajevo je najmanje nadležan za rekonstrukciju fasada, ali smo završili čitav niz projekata, jer smo svjesni potrebe rekonstrukcije, ne samo iz estetskih, nego i sigurnosnih razloga. I bez obzira na to, vrlo često dobijamo upite zašto trošimo javni novac na fasade. Zato pozivamo sve nivoe vlasti da nam se pridruže, da izdvoje sredstva za ovu namjenu i da nam pomognu da rekonstruišemo što veći broj objekata. Takođe, pozivamo i nadležne organe i druge subjekte u domenu izdavanja dozvola za izvođenje radova, da po svim zahtjevima postupaju promptno i izdaju potrebne saglasnosti za rekonstrukciju”, dodala je.

Objekat sa kojeg je pala fasada će biti rekonstruisan.

“Grad Sarajevo je završio projekat rekonstrukcije Jatovog nebodera, radovi su procijenjeni na preko milion KM.  Našoj sugrađanki želimo brz oporavak i poručujemo da obavezno putem nadležnih organa tuži odgovorne, a Grad će pružiti svu potrebnu pravnu pomoć”, navela je na kraju.

Ne propustite