Čekao je cijeli Balkan, a sada je odgođena: Šta se dešava sa serijom 'Sablja'?

Show
Čekao je cijeli Balkan, a sada je odgođena: Šta se dešava sa serijom 'Sablja'?

Radio-televizija Srbije (RTS) je još prethodne godine najavila snimanje serije Sablja, koja će govoriti o ubistvu bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića, a koja je trebala početi s emitovanjem 24. februara.

Ipak, RTS je, bez objašnjenja, ovu seriju izbacio iz programske sheme. Prema saznanjima srbijanskih medija, emitovanje bi trebalo da počne u maju ove godine.

Inače, riječ je o seriji koja se razvija još od sredine 2023. godine, kada je najavljena. Među brojnim glumcima koji će utjeloviti neke od najbitnijih ličnosti iz događaja koji su okružili atentat Zorana Đinđića, koji se desio 12. marta 2003. godine, nekoliko je imena i iz Bosne i Hercegovine.

Tako će Feđa Štukan igrati policajca koji radi na akciji 'Sablja', kojom je 'pao' cijeli sistem organizovanog kriminala nakon atentata na premijera Srbije.

Osim njega, u seriji će igrati i Izudin Bajrović, koji će utjeloviti osuđenog ratnog zločinca Jovicu Stanišića, bivšeg šefa srbijanske tajne službe. U ulozi će se naći i njegov sin Dino, koji će utjeloviti bivšeg člana Zemunskog klana Sretka Kalinića.

Glavne uloge pripale su Draganu Mićanoviću (Zoran Đinđić), Milici Gojković (novinarka Danica Mandić) te Ljubomiru Bandoviću (policajac Boris).

Osim njih, u seriji će naći likovi Milorada Ulemeka-Legije (tumači ga Sergej Trifunović), Mileta Lukovića -Kuma (Miloš Timotijević), Dušana Spasojevića-Duće (Bojan Navojec), braće Simović (Marko Gizdavić i Nenad Heraković), Zvezdana Jovanovića (Bojan Krivokapić), Dejana Milenkovića-Bagzija (Miloš Đurović), Ljubiše Buhe Čumeta (Ljubiša Miličić), Ljiljane Buhe (Anđelika Simić).

U manjim ili epizodnim ulogama bi se također trebali naći: Jasmin Geljo, Zlatko Burić, Vahid Džanković, Dolya Gavanski, Bojan Žirović, Peđa Marjanović, Muhamed Hadžović, Marija Škaričić, Mirsad Tuka, Dejan Tončić, Dragana Varagić, Linda Rousseva.

Ne propustite