DANAS SE ŠIROM SVIJETA PROSLAVLJA VALENTINOVO: Ovo je jedna od teorija nastanka Dana zaljubljenih

Zanimljivosti
DANAS SE ŠIROM SVIJETA PROSLAVLJA VALENTINOVO: Ovo je jedna od teorija nastanka Dana zaljubljenih

Spomendan na svetoga Valentina koji se širom svijeta obilježava 14. februara
 
Postoji nekoliko teorija o nastanku Dana zaljubljenih. Danas se slavi Valentinovo ili Dan zaljubljenih. 

Spomendan na svetoga Valentina koji se širom svijeta obilježava 14. februara. 

Bez obzira na to što većina smatra da je Valentinovo postalo komercijalizirani praznik, njegova svrha je iskazivanje ljubavi na brojne načine. Sv. Valentin bio je prvi biskup grada Terni u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima. 

 
Za vrijeme pape Viktora I., za biskupa ga je zaredio drugi poznati umbrijski biskup i svetac, sv. Felicijan. U doba svog biskupskog ređenja 197. godine, Valentin je imao svega 22 godine. Mučeničku smrt pretrpio je sa 63 godine. Pokopan je na mjestu gdje je u 14. stoljeću podignuta crkva. Postoji nekoliko teorija o nastanku Dana zaljubljenih Jedna od najstarijih teorija dolazi još iz doba starog Rima za vrijeme vladavine Klaudija I. Zbog tadašnjih ratova car Klaudije dao je naredbu koja je vojnicima zabranjivala ženidbu i bilo kakvo stupanje u veze, jer se smatralo da oni tada neće htjeti ići u ratove koji su dolaziti. 

Vojnicima bi tada na prvom mjestu bili porodica i djeca, a ne ratovi koji bi ih koštali njihovih života. Jedan od začetnika današnjeg praznika bio je i sveštenik Valentin koji je poticao ljubav, slogu i zajedništvo među ljubavnim parovima. Iako su se svi stanovnici morali pridržavati carevih naredbi, sveštenik Valentin se na njih oglušio te je uprkos njegovoj zabrani odlučio sklapati brakove između ljudi koji su to željeli. Upravo na dan zaljubljenih, 14. februara sveštenik Valentino je otkriven, ulovljen i bačen u tamnicu. 

Kao i većina praznika i Dan zaljubljenih je u savremenom svijetu postao komercijaliziran, ali ovaj dan važan je da nas podsjeti koje su to istinske vrijednosti ljubavi i da na ovaj dan posvetimo malo više ljubavi i pažnje svojim bližnjima, jer to je ono najljepše što možemo iz srca darovati, piše Večernji.hr.
 

Ne propustite