Desetine ruskih aviona i helikoptera misteriozno nestale iz zaliha, dio završio u Ukrajini

Svijet
Desetine ruskih aviona i helikoptera misteriozno nestale iz zaliha, dio završio u Ukrajini

Ruske vlasti istražuju misteriozni nestanak nekoliko letjelica, od kojih je nekoliko završilo u rukama ukrajinskih snaga koje su se borile protiv moskovskih trupa, navode ruski mediji.

Ruska unutrašnja sigurnosna služba, FSB, ispituje navode da je moskovska Federalna agencija za zračni saobraćaj Rosaviatsiya slala ruske civilne zrakoplove i helikoptere u zemlje uključujući "neprijateljske zemlje", izvijestile su u ponedjeljak ruske novine Izvestija koje podržava država.

"Savezna služba sigurnosti pokrenula je dva kaznena postupka, nemar i zlouporaba ovlasti, protiv nekoliko zaposlenika Savezne agencije za zračni promet", navodi Izvestija.

Zaposlenici su "osumnjičeni za nezakonito uklanjanje 59 aviona i helikoptera iz ruske jurisdikcije" nakon što je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu prije gotovo dvije godine, izvijestile su novine.

Određeni broj nestalih aviona koristila je Ukrajina u vojnim operacijama protiv Rusije, izvijestila je Izvestija pozivajući se na dva anonimna izvora ruskih policijskih snaga i neimenovani izvor u moskovskom ministarstvu saobraćaja.

Ukrajina je upotrijebila nekoliko helikoptera Mi-8, kao i višenamjenski strateški aviotransporter Il-76 protiv moskovskih snaga u Ukrajini, izvijestile su novine.

Sekretar Kremlja za medije Dmitrij Peskov odbio je u ponedjeljak odgovoriti na upite o istrazi FSB-a, izvijestila je ruska državna novinska agencija Tass.

Ministarstvo saobraćaja izvršilo je reviziju evidencije Rosaviatsiye o civilnim avionima u julu 2023., a nedosljednosti su dovele do kaznenih istraga, izvijestila je Izvestija.

Zaposlenici Savezne agencije za aviopromet "uklonili" su avione iz registra civilne imovine "bez kompletnih setova dokumenata, pružili su kontradiktorne i nepouzdane informacije o lokaciji aviona izvan Rusije", prema novinama, pozivajući se na glasnogovornika Ministarstva saobraćaja.

Savezna agencija za zračni promet bavi se sektorom civilne avijacije zemlje i kontrolom ruskog zračnog prostora. Također je zadužena za potvrđivanje "prava vlasništva nad avionima i povezanih transakcija", prema ruskoj vladi.

Rusija je intenzivno koristila svoj helikopter Mi-8 u operacijama širom Ukrajine. Helikopter se koristi za prijevoz trupa i jedan je od najčešće korištenih helikoptera među svjetskim vojskama. Postoji mnogo različitih varijanti Mi-8, uključujući helikoptere koji se koriste kao komandna mjesta u zraku.

Kijev je u nekoliko tačaka tokom gotovo dvije godine rata rekao da je obarao ruske helikoptere Mi-8, uključujući korištenje američkih HIMARS-a ili topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti.

Ukrajina je također u augustu 2023. rekla da je uspjela nagovoriti ruskog pilota Mi-8 da sleti na teritorij pod kontrolom Kijeva prije nego što je zaplijenila helikopter.

Ranije ovog mjeseca, ruski dužnosnici rekli su da se helikopter Mi-8 srušio u jezero u sjevernoj Kareliji. Još jedan Mi-8 srušio se u Kirgistanu sredinom januara.

Ne propustite