Rusi primjenjuju neviđenu taktiku: Voz dug 30 kilometara ima poseban zadatak

Svijet
Rusi primjenjuju neviđenu taktiku: Voz dug 30 kilometara ima poseban zadatak

Ruske snage u okupiranoj Donjeckoj oblasti sastavljaju barijeru od vagona, koja se proteže 30 kilometara, navodi Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izvještaju pozivajući se na satelitske snimke i ukrajinske Telegram kanale.

Ova barijera, nazvana "Voz Car", mogla bi služiti kao još jedna odbrambena linija protiv ukrajinskih trupa.
Satelitske slike pokazuju kolonu vagona koja se proteže od Olenivka, južno od grada Donjecka, do Volnovakhe, sjeverno od Mariupolja. Barijera je izgrađena od preko 2100 teretnih vagona.

Željeznička barijera udaljena je oko šest kilometara od trenutne linije fronta u Novomykhailivki. Analitičari smatraju da se linija "nalazi u području fronte koje je bilo relativno neaktivno kada su ruske snage počele s izgradnjom", iako su ruske trupe nedavno napravile "marginalne" napretke u tom području.


Barijera je po svemu sudeći nova ruska odbrambena linija, ali ISW navodi da bi okupacijske snage mogle imati na umu "druge svrhe" za ovaj voz.

Pokazalo se da je teško probiti ruske odbrambene linije u okupiranim regijama, što je zaustavilo protuofenzivne operacije ukrajinske vojske na istočnoj i južnoj fronti.

Ukrajinske trupe sada su također u obrani u Donjeckoj oblasti, boreći se protiv ruskog napada na grad Avdivku, udaljen kilometrima od okupiranog Donjecka. Vojska je 11. februaru izvijestila da Rusija raspoređuje više oklopnih skupina u pokušaju da zauzme grad.

Ne propustite