Sud europske zemlje naredio obustavu izvoza dijelova za avione F-35 Izraelu

Svijet
Sud europske zemlje naredio obustavu izvoza dijelova za avione F-35 Izraelu

Nizozemski sud u ponedjeljak, 12. februara je naredio nizozemskoj vladi da blokira sav izvoz dijelova za borbene avione F-35 Izraelu u roku od sedam dana, piše Reuters.

"Nepobitno je da postoji jasan rizik da se izvezeni dijelovi F-35 koriste za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava", istaknuo je sud.

Tužbu protiv nizozemske vlade pokrenulo je nekoliko skupina za zaštitu ljudskih prava, uključujući nizozemsku podružnicu Oxfama prošlog decembra.

Niži sud ranije nije naredio nizozemskoj vladi da zaustavi izvoz, iako je rekao da je vjerojatno da su zrakoplovi F-35 pridonijeli kršenju zakona ratovanja.

Također je rekao da država ima veliki stepen slobode prilikom vaganja o političkim pitanjima pri odlučivanju o izvozu oružja. Takvu je argumentaciju odbacio sud koji kaže da politički i ekonomski interesi ne poništavaju jasan rizik kršenja pravila ratovanja.

Sud je također rekao da je vjerovatno da su F-35 korišteni u napadima na Gazu, što je dovelo do neprihvatljivih civilnih žrtava. Odbacio je i argument nizozemske države da ne mora raditi novu provjeru dozvole za izvoz.

Ne propustite