Samo najinteligentniji mogu da pronađu sva 4 lica na ovoj optičkoj iluziji za manje od 15 sekundi

Foto i video
Samo najinteligentniji mogu da pronađu sva 4 lica na ovoj optičkoj iluziji za manje od 15 sekundi

Pronađite skrivena lica na slici i saznajte da li imate visok IQ

Optička iluzija koju je stvorio ukrajinski umjetnik Oleg Šupljak zadivljuje ljude širom svijeta. Ova slika prikazuje ženu raspuštene kose, ali, kada bolje pogledate, vidjećete da slika krije ne jednu, ne dvije, već četiri odvojene slike unutar svog zamršenog dizajna.

Foto: Oleg Shupliak

– Na prvi pogled, slika izgleda kao da prikazuje skicu žene kojoj kosom vijori vjetar. Vidi se kako nosi lijepu haljinu dok se smije i razgovara telefonom – kaže umjetnik. Ali pravi izazov leži u otkrivanju skrivenih žena u umjetničkom djelu.

Prema riječima Olega Šupljaka, samo oko „dva odsto svjetske populacije će moći da ih sve vidi“.

Dakle, gdje su tačno ove neuhvatljive figure?

Da biste uočili drugu ženu, bolje pogledajte desnu ruku ‘glavne’ dame blizu njenog obraza; možda ćete je u početku zamijeniti za mobilni telefon.

Treća žena zahtijeva još više pažnje, jer ćete je uočiti kada pregledate malu ženu na ruci glavnog lika u pogledu na profil sa strane.

Četvrtu i posljednju ženu je lakše uočiti – primijetićete par usana na stomaku prve žene.

Optička iluzija pokazuje moć lateralnog razmišljanja, koje podstiče kreativan i indirektan pristup rješavanju problema.

„Lateralno razmišljanje je indirektan pristup. Pomaže nam da sagledamo probleme u potpuno novom svjetlu. Pomaže nam da pronađemo jedinstvena, kreativna rješenja koja možda nikada nismo ni zamislili, navod je Mindvali organizacije koja se fokusira na lični razvoj, prenosi „Hindustantimes.com“.

Štaviše, Mindvali primijećuje izuzetnu neuroplastičnost mozga, naglašavajući da se mozak može mijenjati i prilagođavati tokom vremena.

„Mozak je podložan svemu čemu ga izlažemo – ljudima, muzici, poslu – čak i fizičkom okruženju kroz koje svakodnevno prolazimo. Sve u čemu učestvujemo ima potencijal da suptilno pomjeri ožičenje našeg mozga.”

Zaintrigirani fanovi mogu bliže pogledati sliku na zvaničnom sajtu umjetnika i možda bolje uočiti sve četiri dame.

(Telegraf.rs)

Ne propustite