Pronađeno tijelo šestogodišnje djevojčice od čijeg vapaja je svijet zanijemio

Foto i video
Pronađeno tijelo šestogodišnje djevojčice od čijeg vapaja je svijet zanijemio

Tijelo šestogodišnje palestinske djevojčice Hind Rajab, koja je molila spasioce u Gazi za pomoć nakon što su je opkolile izraelske snage koje su pucale, danas je pronašla njena rodbina nakon 12 dana potrage.

Zajedno s djevojčicom pronađena su tijela još petero članova njezine obitelji, kao i dvoje djelatnika hitne pomoći koji su je otišli spasiti, javlja Reuters.

Hind Rajab je nestala u Gazi 29. januara nakon napada na automobil njezine porodice. U jezivom audiosnimku, djevojčica očajnički zove upomoć nakon što je ostala zarobljena u automobilu s beživotnim tijelima članova svoje porodice.

- Kažem vam da su mrtvi - rekla je Hind i dodala:

- Tenk je pored mene... Ide prema meni... Vrlo je, vrlo blizu.

Palestinski Crveni polumjesec optužio je Izrael da je namjerno gađao vozilo hitne pomoći koje poslano da spasi Hind, nakon što je nestala djevojka provela sate razgovarajući s dispečerima moleći za pomoć, dok je zvuk pucnjave odjekivao okolo.

Audio snimke poziva, koje je objavio Crveni polumjesec početkom ovog mjeseca, pokazuju da je spasioce prvi pozvao djevojčičin rođak, Lajan Hamadeh, koji je rekao da se približava izraelski tenk, nakon čega su se čuli pucnjevi.


Vjerujući da je jedina preživjela početni izraelski napad, Hind je ostala na vezi s dispečerima tri sata dok su je pokušavali smiriti i dok su se pripremali poslati hitnu pomoć.

- Dođi po mene. Tako se bojim, molim vas, dođite - čulo se na snimci Hind koja je kroz suze molila za pomoć.

Nakon što je odlučeno da je sigurno pristupiti tom području, dispečeri su poslali vozilo hitne pomoći s dva ljekara, Jusefom Zeinom i Ahmedom Al-Madhunom.

Ubrzo je izgubljen kontakt s timom Hitne pomoći i Hindom, koji su svi ubijeni tokom napada.

- Hind nas je stalno molila da dođemo po nju, da pošaljemo nekoga po nju. Rekla je da pada mrak - rekla je Rana al-Fageh, djelatnica Crvenog polumjeseca koja je posljednja bila u kontaktu s djevojčicom.

Dispečeri su u jednom trenutku uspjeli proslijediti Hindin telefonski poziv njezinoj majci, koja se skrivala negdje drugdje u Gazi.

Njena majka je rekla za Al Jazeeru da je jedna od posljednjih stvari koje joj je Hind rekla bila: "Nedostaješ mi mama. Ne ostavljaj me. Gladna sam. Povrijeđena sam."

Izraelska vojska tada je saopćila kako nije upoznata s ovim incidentom.

Ne propustite