TRENER PASA OTKRIO ŠTA ZNAČI AKO VAS PAS STALNO GLEDA: Mnogi su u ZABLUDI, ovo je JEDINA istina

Zanimljivosti
TRENER PASA OTKRIO ŠTA ZNAČI AKO VAS PAS STALNO GLEDA: Mnogi su u ZABLUDI, ovo je JEDINA istina

Trener pasa Fajv Kenin objasnila je fenomen intenzivnog zurenja psa u svoje vlasnike, otvarajući prozor u bogati svet pasje komunikacije. U videu koji je podeijilla na TikToku, Fajv analizira interakciju između nje i njenog psa Dafne, gdje je ljubimica fiksira pogledom, pokušavajući da komunicira o nečem očigledno važnom. Ova interakcija pokazuje kako psi koriste različite signale - od usmjerenih ušiju do pozicije tijela - kako bi izrazili svoje potrebe i emocije.

Psi nisu ograničeni samo na verbalnu komunikaciju. Njihove oči, uši, repovi i čitavo tijelo su alati za izražavanje. Na primjer, usmjerene uši i glava mogu ukazivati na određeni objekat ili lokaciju, kao što je, recimo, kapija u videu. Ovi signali su suptilni, ali jasni pokazatelji ljubimčevih želja i osjećanja.

Komentari video-snimka izrazii su iznenađenje i oduševljenje ovim otkrićima. Jedan korisnik je bio zapanjen saznanjem da psi koriste uši za komunikaciju, dok je drugi izrazio žaljenje što mnogi ljudi ne razumiju ovakve signale. Ove reakcije odražavaju kako nova saznanja o pasjoj komunikaciji mogu promijeniti našu interakciju i razumijevanje naših ljubimaca.

Drugi metodi komunikacije

Rep: Kretanje repa kod pasa ima mnogo značenja. Brzo mahanje repom obično ukazuje na uzbuđenje ili sreću, dok sporo mahanje može signalizirati nesigurnost. Rep koji je stegnut između nogu simbolizuje strah ili potčinjenost, a visoko podignut rep može ukazivati na dominaciju ili agresivnost.

Uši: Položaj i kretanje ušiju mogu mnogo toga reći o raspoloženju psa. Uši usmjerene napred obično znače zainteresovanost ili pažnju, dok spljoštene uši mogu ukazivati na strah ili agresiju. Rotiranje ušiju pokazuje pokušaj psa da bolje čuje i razumije okolinu.

Vokalizacija: Psi koriste različite zvuke da komuniciraju. Lavež može imati mnoge varijacije i značenja, od upozorenja do poziva na igru. Stenjanje ili cviljenje mogu ukazivati na nelagodnost ili želju za pažnjom, dok uzbuđeno režanje može biti znak igre ili agresije.

Položaj tijela: Položaj tijela psa može otkriti mnogo o njegovom raspoloženju. Ako pas leži na leđima, to može biti znak povjerenja ili podređenosti. Stajanje sa spuštenom glavom i spljoštenim ušima obično pokazuje pokornost ili strah. Nasuprot tome, uspravno stajanje sa čvrstim pogledom može signalizirati dominaciju ili izazov.

Oči: Psi mogu koristiti svoje oči za komunikaciju na načine koji nisu očigledni. Direktan pogled može biti izazov ili znak povjerenja, dok izbjegavanje pogleda može ukazivati na strah ili neugodnost.

Pseći pogled: Neki psi koriste poseban, pseći pogled - velike, okrugle oči koje izgledaju kao kod šteneta - da bi izazvali saosjećanje ili dobili ono što žele od svojih vlasnika.

Igrački stav: Poznat kao "play bow", gdje pas spušta prednji dio tijela dok zadnji dio ostaje uspravan, jasan je signal za igru i dobro raspoloženje.

Razumijevanje ovih signala može znatno da poboljša komunikaciju i odnos između psa i vlasnika, omogućavajući bolje razumijevanje potreba i osjećanja psa. Također, može pomoći u predviđanju i spriječavanju potencijalnih problema u ponašanju, stvarajući sigurnije i sretnije okruženje za oba.

Ne propustite