Uhapšen prvoosumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje (14); PRISTIŽU NOVE INFORMACIJE

Region
Uhapšen prvoosumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje (14); PRISTIŽU NOVE INFORMACIJE
Uhapšen je Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni za otmicu i ubojstvo Vanje Gorčevske i Pančeta Žežovskog piše portal Skopje1. Nakon što je za njim raspisana međunarodna tjeralica, zadržan je na granici. Zasad je poznato da se kretao na relaciji Skoplje - Beograd - Turska.

Uhapšen je Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni za otmicu i ubojstvo Vanje Gorčevske i Pančeta Žežovskog piše portal Skopje1. Nakon što je za njim raspisana međunarodna tjeralica, zadržan je na granici. Zasad je poznato da se kretao na relaciji Skoplje - Beograd - Turska.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je na konferenciji za medije da kaznena prijava protiv uhićene petorke ima više od sto stranica.

"Ovo su monstrumi koji nisu zaprepastili samo Makedoniju nego cijelu regiju"
"Kolege iz prijateljske Turske javile su da je planer, glavni koordinator i izvršilac ovih kaznenih djela uhićen. To je posljednji dio ovog strašnog čina", dodao je ministar.

Spasovski je petorku opisao kao monstrume koji "ne samo da su zaprepastili Makedoniju nego i cijelu regiju". Rekao je i da je za Palevskim po hitnom postupku bila raspisana takozvana "crvena potjernica" Interpola, koja je vidljiva u sustavima diljem svijeta. 

"Posebnu zahvalnost želim uputiti prijateljima u Turskoj, Srbiji, Bugarskoj, njihovim predsjednicima, ministrima unutrašnjih poslova...", rekao je Spasovski.

"Palevski je u Turskoj, čeka se procedura da ga se izruči Makedoniji"
Dodao je da se Palevski nalazi u ekstradicijskom pritvoru te da se sada čeka okončanje procedure nakon koje će biti sproveden u Makedoniju, gdje će, kako je rekao, "pravda biti zadovoljena". 

Spasovski je ponovio već ranije medijske napise da je Palevski prvo došao u Srbiju, a potom preko Gradine prešao u Bugarsku gdje ga je čekao prijevoz za Tursku, odnosno grad Balikesir. 

"'Škodom superb Palevski je odvezen u Beograd i ostavljen u hotelu. Zatim je Land Roverom prevezen preko Bugarske u Tursku u grad Balikesir. Naši policajci su se sastali sa njihovim operativnim izvorom, a ovaj ih je obavijesti da od tamo želi ići u Istanbul. S taksistom se spremao u Istanbul. Na koncu je uhićen na ulicama Balikesira", rekao je ministar makedonske policije.

Zahvalio Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Hrvatskoj...
Rekao je da je akcija turske policije bila odlična i još jednom se zahvalio tamošnjoj policiji za dobro odrađen posao.

"Hvala i ministrima unutrašnjih poslova Srbije, Bugarske, Hrvatske, koji su sami provjerili je li na njihovom teritoriju iako to nismo tražili", rekao je Spasovski.

Pokazao je i dokument turske policije kojim se potvrđuje uhićenje Palevskog. Njemu je određen pritvor od 48 sati. 

Rekao je i da Palevski nije, kako su prenijeli neki makedonski mediji, na granici, već u unutrašnjosti Turske.

Palčo uhapšen u Turskoj?
Makedonski portal Alon piše da je Palčo uhapšen na aerodromu u Turskoj po međunarodnoj tjeralici makedonskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Protiv Palevskog je već pokrenuta istraga za kaznena djela otmice i ubojstva. U policiji i tužiteljstvu smatraju da je upravo Palčo ispalio metak kojim je ubijena Vanja, a prije toga je pucao i na Žežovskog čijim je autom oteta djevojčica iz Skoplja.

Ukupno je šest osoba osumnjičeno u ovom slučaju - prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo, Velibor Manev, Vlatko Kešišev, Bore Videvski, Vanjin otac Aleksandar Gorčevski i ranije privedeni muškarac za kojeg se sumnja da je Palču pomogao pobjeći iz zemlje.

Aleksandar Gorčevski, otac ubijene Vanje, večeras je priveden na sud u Skoplju gdje bi mu trebao biti određen istražni zatvor.

Na sud je ušao u pratnji policije, a Makedonci su u međuvremenu objavili zašto je otac uopće priveden i koja je bila njegova uloga u otmici, a potom i ubojstvu. Tamošnje tužiteljstvo je objavilo da se Aleksandar Gorčevski sumnjiči da je Palčinoj bandi jasno rekao kada će Vanja izaći iz kuće i u kojem trenutku će biti sama. On i dalje negira krivicu.

Ranije uhapšen još jedan muškarac, pomogao je Palču da pobjegne iz države?
Nešto ranije objavljeno je da je u Skoplju uhapšena jedna osoba zbog pomaganja u otmici i ubojstvu 14-godišnje djevojčice Vanje Dorčevske.

Navodno je riječ o 46-godišnjem muškarcu iz makedonske prijestolnice za kojeg se sumnja da je pomogao prvoosumnjičenom u otmici i ubojstvu. Povezuje ga se s Ljupčom Palevskim Palčom, ali i proruskom strankom Desna.

Za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica, a prije dva dana prošao je graničnim prijelazima između Makedonije i Bugarske. Navodno je vozio Land Rover, a uhićen je nakon što su policajci Odjela za međunarodnu suradnju s njim obavili informativni razgovor. Sumnjiče ga da je Palču pomogao pobjeći preko granice.

Ne propustite