DA LI SE SPREMA TENISKA REVOLUCIJA: ATP protiv Novakove organizacije, umješani i bogati arapi

Sport
DA LI SE SPREMA TENISKA REVOLUCIJA:  ATP protiv Novakove organizacije, umješani  i bogati arapi
Teniska sezona je gotova nakon Završnog Mastersa u Torinu i Dejvis kupa u Malagi, a igrači su otišli na zasluženi odmor.

Teniska sezona je gotova nakon Završnog Mastersa u Torinu i Dejvis kupa u Malagi, a igrači su otišli na zasluženi odmor.

Međutim, dok su teniseri na pauzi u organizacionom smislu se sprema revolucija. Poznati novinar portala “Tennis Channel”, Džon Verthajm, najavio je mogućnost formiranja novog “Super toura” umesto dosadašnjeg ATP toura. Naime, Saudijska Arabija nakon enormnih ulaganja u fudbal i golf želi da nastavi sa kreiranjem imidža suprotnom postojećoj slici o njihovoj zemlji nevjerovatnim ulaganjima u tenis.

Po Verthajmu, Rijad kao glavni grad ove države sa Arabijskog poluostrva bi dobio turnir iz Masters serije 1000, dok bi svih deset Mastersa računajući novoformirani Rijad kao i sva četiri Grend slema prešlo u vlasništvo nove organizacije, a ATP bi zadržao turnire iz serije 500 i 250.

Da bi provjerili da li ove najave imaju pokriće pozvali smo Dina Marcana, bivšeg hrvatskog tenisera, a sada čoveka koji se bavi menadžerskim poslom, ali i ima bliske kontakte sa veoma uticajnim ljudima u svijetu tenisa.

3725378-dino-marcan-4-ff

Dinon u razgovoru za Kurir istakao kako smatra da su turniri iz serije 1000 najveći dobitnici u i da svaki od njih ima svog vlasnika.

- Kada je reč o turnirima iz serije 1000, svaki od njih ima svog vlasnika i to su najveći dobitnici u tenisu, velike svote novca se tu okreću. I Indian Vels i Majami i Monte Karlo i Šangaj, svaki od njih ima zavidnog vlasnika, siguran sam da oni neće tako lako dozvoliti da nešto u šta su toliko ulagali ode u ruke Saudijske Arabije - počinje priču nekadašnji dubl igrač.

Zbog zategnute situacije između ATP toura i organizacije PTPA koju je osnovao Novak Đoković i koja se zalaže za veće nagradne fondove i bolju raspodjelu novca slabije rangiranim teniserima, mnogi smatraju da bi nezadovoljstvo igrača postojećim nagradama moglo da ima uticaja u ovom neverovatnom transferu turnira na Bliski Istok.
Marcan kaže da niko nije imun na njihov novac, ali i da bi Grend slem turniri ovde mogli da imaju ključnu ulogu.

- Već na Vimbldonu su se postavljala pitanja vezana za Saudijsku Arabiju, ali mislim da će najvažnije biti kako će na ovo reagovati Grend slem turniri, jer ne vidim kako će četiri najveća turnira u svetu tenisa koji su kontrolisale zapadne sile tek tako lako da pređu u vlasništvo Saudijaca. ATP ima kontinuitet i ne vjerujem da bi dali organizaciju tom tržištu koje je nestabilno, oni mogu da počnu da organizuju turnire i da prestanu poslije dvije, tri godine, dok je u Evropi to tradicija. Saudijska Arabija pokušava da se pozicionira i u svijetu tenisa, pored fudbala i golfa. Ja mislim da je ovo test da se vidi da li tu ima dima ili vatre - ističe bivši teniser.
 

(kurir.rs)

 

Ne propustite