Kako da znate da li je polovnjak kojeg kupujete udaran? UZ OVE TRIKOVE VAS NIKADA NEĆE MOĆI PREVARITI

Zanimljivosti
Kako da znate da li je polovnjak kojeg kupujete udaran? UZ OVE TRIKOVE VAS NIKADA NEĆE MOĆI PREVARITI
Prilikom kupovine polovnog automobila svi žele da izbjegnu vozilo koje je učestvovalo u nekoj saobraćajnoj nesreći, odnosno koje je udareno. Da li je auto prethodno bio havarisan ili ne, nekada je teško prepoznati jer se trgovci trude da na sve načine sakriju ikakve dokaze o sudaru. Srećom, postoje neki načini da se prevarant uhvati na djelu.

Prilikom kupovine polovnog automobila svi žele da izbjegnu vozilo koje je učestvovalo u nekoj saobraćajnoj nesreći, odnosno koje je udareno. Da li je auto prethodno bio havarisan ili ne, nekada je teško prepoznati jer se trgovci trude da na sve načine sakriju ikakve dokaze o sudaru. Srećom, postoje neki načini da se prevarant uhvati na djelu.

Postoje trikovi uz pomoć kojih kupci mogu da otkriju da li je automobil učestvovao u „čukanju“ ili je prošao kroz intenzivan proces popravka.

1. Provjerite fizička oštećenja

Dijelovi karoserije automobila su najpouzdaniji dokaz da je vozilo bilo oštećeno. Na oba kraja automobila potražite pukotine ili „zakrpljena“ mjesta.

Blatobrani i branici se lako lome pri sudarima, budući da su obično napravljeno od laganog ili plastičnog materijala. Dodirivanjem tih dijelova možete da provjerite da li ima udubljenja, pukotina i drugih oštećenja.

Obratite pažnju i na točkove dok pregledavate vozilo. Drugačija guma ili oznaka na naplatcima mogu biti znak mijenjanja. Takođe je važno obratiti pažnju na datum izdavanja gume (DOT). On nikako ne smije biti stariji od samog vozila.

2. Pregledajte razmake između obloga i vrata

Neravni razmaci između vrata i panela karoserije obično znače dvije stvari – loš kvalitet izrade ili činjenicu da je vozilo učestvovalo u saobraćajnoj nesreći.

Prvo provjerite prostor između poklopca motora i karoserije pored njega. Praznine bi trebalo da su ravne i ravnomjerne po širini od vrha do dna.

Povremeno je neusklađenost na ovom dijelu posljedica lošeg upravljanja kvalitetom u fabrici i nema nikakve veze s nesrećom. Međutim, ako je riječ o automobilu marke poznate po svom kvalitetu, trebalo bi da razmotrite mogućnost da je automobil oštećen.

Ako primijetite neusklađenost između vrata i karoserije ili između prtljažnika i zadnjih krila, moguće je da je vozilo popravljeno.

Poklopac motora, vrata i prtljažnik treba da budu jednaki s ostalim oblogama kada su zatvoreni. Ako nisu, to je takođe loš znak.

3. Potražite znakove loše boje

Provjerite stanje laka vozila u čistom, suvom okruženju, po mogućnosti usred bijela dana. Potražite razlike u boji na različitim dijelovima karoserije.

Prisutnost druge nijanse boje na prednjem dijelu vozila obično znači da je došlo do laganog sudara ili ogrebotina. Isto važi i za vrata automobila – nedosljednosti boje mogu značiti malu ogrebotinu, ali i ozbiljnu štetu.

Važno je provjeriti debljinu boje na pragovima i pogledati središnje stubove kada su otvoreni. Na ovom području ne bi trebalo da bude ostataka boje.

Takođe, pomoću određenog instrumenta za mjerenje debljine laka moguće je utvrditi koja je površina automobila lakirana. Vozilo bez nesreća i originalne boje trebalo bi da ima debljinu od 80 – 120 mikrona. Ako je dio tijela vozila lakiran, mjerni instrument će pokazati 150 – 260 mikrona.

Sve veće od 300 mikrona treba smatrati razlogom za zabrinutost.

4. Provjerite serijske brojeve na prozorima

Serijski brojevi na prozorima automobila jedan su od najboljih pokazatelja popravki. Ako automobil nije imao nesreću, serijski brojevi na svim prozorima treba da su isti. Ako jedan od njih ne odgovara drugima, možete postaviti dodatna pitanja kako bi saznali više o tome što se prethodno dogodilo.

Vrijedi napomenuti da je, prema statistici, prednje vjetrobransko staklo najčešće mijenjana stavka, ali ne zato što je automobil učestvovao u sudaru, već zbog oštećenja nastalih od kamena na putu.

5. Probna vožnja

Iako je vizuelna provjera važna, trebalo bi da automobil odvezete i na probnu vožnju kako bi stekli utisak o tome kako motor radi. Jedna od najboljih praksi je isprobati dva ili tri automobila istog modela kako biste uočili razlike u osjećaju prilikom vožnje. Te razlike mogu da istaknu nedostatke slabije održavanog automobila.

Prilikom probne vožnje važno je obratiti pažnju na:

  • promjene u radu mijenjača i motora,
  • ubrzanje i brzina mogu otkriti neke od problema,
  • provjerite funkcioniše li sva dodatna oprema poput odabira načina vožnje,
  • isključite radio i pripazite na čudne zvukove.
  • kada vozilo stoji, okrenite upravljač ulijevo ili udesno i osluškujte zvuk koji dolazi iz prostora motora, buka ili poteškoće mogu ukazivati na dublje probleme s motorom, vješanja ili sistemom upravljanja,
  • provjerite da li rade svi elektronski uređaji – klima, pomoć pri parkiranju, navigacija i slično.

Ne propustite