ZAŠTO JE VANJA (14) BILA META OTMIČARA? Majka stradale djevojčice se prije nekoliko dana oglasila o poslu kojim se njen suprug bavi

Region
ZAŠTO JE VANJA (14) BILA META OTMIČARA? Majka stradale djevojčice se prije nekoliko dana oglasila o poslu kojim se njen suprug bavi
Sjeverna Makedonija i čitan region je uznemiren nakon što je 3. decembra 2023. godine pronađeno tijelo nestale djevojčice Vanje Đorčevske (14) iz Skoplja, sedam dana poslije nestanka!.

Sjeverna Makedonija i čitan region je uznemiren nakon što je 3. decembra 2023. godine pronađeno tijelo nestale djevojčice Vanje Đorčevske (14) iz Skoplja, sedam dana poslije nestanka!.

Većina se pita kako je moguće da je djevojčica od samo 14 godina ubijena zbog koristoljublja.

Makednonska "TV Telma" navodi da je Vanja kidnapovana zbog otkupa od njenih roditelja. Njena majka je u nedavnoj izjavi istakla da njen suprug ne koristi društvene mreže, jer, kako je navela "ne žele svi da rizikuju svoj život".

- Ne čitam komentare na društvenim mrežama. U nekim medijima se objavljuju moje navodne izjave, ako sam nešto rekla, izvlače se zaključci, izvrću riječi. Ističem da sam zadovoljna radom policije, sve je u njihovim rukama. Ako iko može pronaći moje dijete, to su institucije koje su za to nadležne. Mi, šta možemo da učinimo? Hoćemo li pretražiti ulice? Zato molim da prestanemo sa nagađanjima i neistinama, ovo je zaista teško razdoblje za našu porodicu - apeluje majka.

Ubijeni frizer Panče Žežovski UBIJENI FRIZER PANČE ŽEŽOVSKI FOTO: PRINTSCREEN/FACEBOOK

Isti ljudi ubili su Vanju i frizera

Tijelo nestale djevojčice Vanje Đorčevske iz Skoplja pronađeno je kod Velesa, nakon sedmodnevne potrage, a makedonska policija navodi da je ubijena istog dana kada je i nestala, tačnije 27. novembra.

Kako navode iz MUP-a, motiv je lični interes, dok je pored njenog tijela pronađena još jedna ubijena osoba. Tijelo frizera iz Velesa, Panče Ž. (74) pronađeno je u okolini Velesa.

- Poslije obimnih mjera i aktivnosti koje su preuzeli policijski službenici SVR Skoplje, 3. decembra 2023. godine je u okolini Skoplja, u blizini Velesa pronađeno tijelo maloljetne osobe V.Đ., čiji nestanak je prijavljen 27. novembra 2023. godine. Pronađeno je i tijelo osobe P.Ž, (74) iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra. U vezi sa ova dva slučajeva osumnjičeno je pet osoba, od kojih je troje zadržano, dok se jedno nalazi van zemlje, a drugo je trenutno u policijskoj stanici - navodi se u saopštenju Državnog tužilaštva i dodaje:

- Prethodno je, u vezi sa krivičnim djelima, pronađeno izgorjelo vozilo marke "citroen", a nakon vještačenja obezbijeđeni su materijalni dokazi o umiješanosti lica, za koje će, nakon kompletne dokumentacije slučajeva, biti podnijeta odgovarajuća krivična prijava u koordinaciji sa javnim tužiocem. Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva izvršile iste osobe, čiji je motiv koristoljublje. Također, iz sprovedenih operativnih mjera, utvrđeno je da je maloljetna V.Đ. vozilom odvedena sa ulaza u rezidenciju, a iz datih podataka sa saslušanja je utvrđeno da je ubijena istog dana (27.11.2023. godine) oko 10.00 sati.

Sva petorica su makedonske nacionalnosti, saopštilo je Tužilaštvo.

Prema izvorima Kanala 5, izvršilac jezivog ubistva 14-godišnje Vanje Đ. je građevinski preduzetnik iz Skoplja inicijala Lj.P. , koji je nedavno priveden u Hrvatskoj.

On je jedan od petorice osumnjičenih za ubistvo Vanje, čije je tijelo pronađeno 3. decembra 2023. godine u okolini skopskog sela Orman. Za ubistvo Vanje i Panče Ž. (74) iz Velesa tereti se pet ljudi, od kojih su tri u pritvoru, jedan je u bjekstvu u inostranstvu, a jedan u policijskoj stanici.

Prema pisanjima "TV Telma", Lj.P. je poznavao odranije ubijenog frizera iz Velesa, s kojim je doveden u vezu zbog navodnog vađenja zlata.

Sa druge strane, TV stanica navodi da je Vanja kidnapovana zbog otkupa od njenih roditelja, ali nažalost, ubijena je istog dana kada je prijavljen nestanak u ponedeljak, 27. novembra u 7.35 sati. Ubili su je u 10.00 sati.

(TV Telma)

Ne propustite