Nizozemska vlada pred sudom: "Slali ste dijelove Izraelu, odgovorni ste za zločine"

Svijet
Nizozemska vlada pred sudom: "Slali ste dijelove Izraelu, odgovorni ste za zločine"
,,,,

Grupa udruženja za ljudska prava podnijela je tužbu protiv nizozemske vlade, tvrdeći da je zbog izvoza dijelova za američke vojne avione u Izrael odgovorna za ratne zločine u Pojasu Gaze.

- Izrael zanemaruje temeljna načela zakona o ratovanju, poput razlikovanja vojnih i civilnih ciljeva i načela razmjernosti - napisala su udruženja u tužbi podnesenoj okružnom sudu u Den Hagu, uključujući nizozemske ogranke Amnesty Internationala i Oxfama.

Izrael odbacuje bilo kakve tvrdnje da je počinio ratne zločine, ističući da izraelske oružane snage u borbi protiv militanata Hamasa poštuju međunarodno pravo. Od početka oružanih sukoba 7. oktobra ubijeno je više od 15.000 stanovnika Pojasa Gaze, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

Reuters napominje da je Nizozemska sjedište regionalnog skladišta dijelova za američke vojne avione F-35 koji se mogu slati u druge zemlje. 

Nekoliko sedmica nakon početka rata na Bliskom istoku, vlada Nizozemske je odobrila isporuku rezervnih dijelova u sastavu izraelskog vazduhoplovstva. 

Ministarstvo odbrane, koje kontroliše izvoz, u pismu parlamentu prošle sedmice napisali su da, prema dostupnim informacijama, "nije nemoguće tvrditi da su F-35 sudjelovali u ozbiljnom kršenju humanitarnih načela ratovanja". 

Sud će održati ročište tokom dana, a trebao bi objaviti presudu za dvije sedmice.

Ne propustite