NIKOLA POJEO 300 JAJA ZA 10 DANA, pa uradio krvnu sliku: Dokazao da li su zaista loša za HOLESTEROL – rezultati su NEVJEROVATNI

Porodica i zdravlje
NIKOLA POJEO 300 JAJA ZA 10 DANA, pa uradio krvnu sliku: Dokazao da li su zaista loša za HOLESTEROL – rezultati su NEVJEROVATNI
.

Jaja su zdrava i ukusna, ali tokom radne sedmice rijetko ko ima vremena da za doručak priprema omlete ili jaja na oko, jer je mnogo lakše samo uzeti bananu ili jabuku i pojesti je na putu do posla.

Međutim, ukoliko pojedete voće dolazi do problema. Osjetićete glad prije vremena za ručak, bićete bez energije nećete se koncetrisati na posao.

Vaše jutarnje raspoloženje mogu popraviti jaja, kažu nutricionisti. Nutricionisti upozoravaju da količina dnevno konzumiranih jaja utiče uglavnom na one koji pretjeruju sa masnom hranom. Ako ste aktivni, možete uživati u zdravoj ishrani (mnogo voća, povrća, proteina), a par jaja dnevno mogu samo da koriste.

 Jaja su bogata proteinima, zdravim mastima te nizom važnih esencijalnih vitamina i minerala. Kalorijski su prikladna za sve koji vode računa o zdravoj ishrani, naročito dok pokušavaju skinuti kilograme, a pridonose i rastu mišića. Postoje ekstremni primeri ljudi koji dnevno jedu i desetak jaja.

Ako uzmemo za primjer jutjubera Vila Tenisona koji je u jednom danu pojeo čak 28 jaja. Šta se uopšte može dogoditi ako pojedemo velike količine jaja, zapitao se i fitnes stručnjak Nikola Vejnović.

Kupio je 300 jaja s planom da ih pojede za 10 dana, a prije i poslije ovog procesa proveri krvnu sliku kako bi mogao da uporedi rezultate.

„Provjerio sam kompletnu krvnu sliku, zajedno sa holesterolom i polnim hormonima, kako bih isto uradio na kraju i mogao da provjerim da li mi se zdravlje pogoršalo ili unaprijedilo. Prije svega, bitno je da znate da ja inače svakog dana jedem pet do osam jaja i odmah na početku mogu da vam kažem da je to zdravo“, rekao je Nikola.

Ipak, 30 jaja dnevno bilo je izazov. Vejnović je detaljno objasnio kako se osećao iz dana u dan, kako je jaja spremao i kako mu je bilo na treninzima.

Na kraju je pokazao rezultate krvne slike i bili su još gori nego što bi se očekivalo.

Leukociti su mu pali sa 7,1 na 6,1, eritrociti se snizili sa 5,56 na 4,46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128. Ukupni holesterol se povisio sa 2,91 na 3,44. Nivo triglicerida povećao se sa 0,85 na 1,01, a LDL holesterola sa 0,22 na 0,80.

„Meni su sada rezultati lošiji nego na početku, to je činjenica. Ta ishrana je neoptimalna i u mnogim trenucima mi nije prijalo da pojedem sve odjednom. Ali za prosječnog čovjeka koji jede normalno jaja, ne mogu da mu naštete i to je bitno“, zaključio je Nikola, prenosi Espreso

 

Ne propustite