DODIK PRED SUDOM! Prijeti mu do PET godina zatvora zbog Šmita ali ne odustaje od svojih stavova: "Ne vidimo budućnost u Bosni i Hercegovini"

Bosna i Hercegovina
DODIK PRED SUDOM! Prijeti mu do PET godina zatvora zbog Šmita ali ne odustaje od svojih stavova: "Ne vidimo budućnost u Bosni i Hercegovini"
.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se sljedeće sedmice pojaviti na nastavku suđenja u Sudu BiH u Sarajevu, ističući da je proces koji se vodi protiv njega apsurdan i ništavan.

- Taj Sud je neustavan, ima neustavnu osnovu, to je nešto što mi ne prihvatamo. Sada je i nama stalo da dođe do tog procesa jer je on toliko apsurdan i ništavan da vidim šansu da se preko tog procesa sudi svom tom beščašću koje je u BiH nametnuto od strane neimenovanih stranaca - rekao je Dodik, komentarišući odlazak na suđenje, zakazano za 6. decembar.

Dokazaćemo, kazao je Dodik, ništavnost cijelog procesa jer se, u stvari, sudi beščašću koji su nametnuli stranci.

- Naša politika je očuvati status Republike Srpske, volju naroda za Republikom Srpskom i u nekom trenutku reći šta mi mislimo — a naš izbor nije BiH - rekao je Dodik.

Činjenica da privatno lice mijenja zakon nigdje ne postoji u svijetu, niti postoji mogućnost da se to spozna u dalekoj političkoj istoriji, osim, kada su to bile neke okupacije, ukazao je Dodik.

- Inkriminiše me Tužilaštvo u kojem sede muslimani, kao i Sud u kome je i u prethodnom sudio musliman, a koji sudi i u redovnom postupku. Još je upečatljivije i što su svi službenici oko sudija i tužioca takođe muslimani - naveo je Dodik za Tv Prva.

Dodik je ponovo iznio stav da je BiH apsurdna zemlja.

- Neimenovani stranac ne može da nameće zakon, Sud i Tužilaštvo nemaju ustavnu osnovu. Jedino tamo legitimno sam ja - istakao je Dodik i poručio da brani interese Srba i Republike Srpske, prenio je RTRS.

Podsjetimo, Sud BiH prihvatio je zahtjev odbrane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika za odlaganje ročišta koje je bilo planirano za 22. novembar i zakazao novi pretres za 6. decembar.

Dodik i vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita. Dodik i Lukić su 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se izjasnili da nisu krivi.

Srbijadanas

Ne propustite