NENAD ČANAK, UPOZORAVA: "Sljedeća tačka gdje će se desiti problem se zove Zapadni Balkan, Zelenski je o tome jasno govorio"

Aktuelno
NENAD ČANAK, UPOZORAVA: "Sljedeća tačka gdje će se desiti problem se zove Zapadni Balkan, Zelenski je o tome jasno govorio"
l

Aktuelnu situaciju u svijetu, regiji i Bosni i Hercegovini analizirao je Nenad Čanak, član Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Rat u Gazi je neuporedivo razorniji i s neuporedivo većim brojem civilnih žrtava nego, naprimjer, ruska invazija na Ukrajinu. Uprkos tome, s Palestincima se solidarišu samo pojedine zemlje.

"Problem tog prostora je izuzetno kompleksan. Najgora stvar koju možete uraditi danas jeste pitati nekoga jeste li za Palestince ili Izraelce. Srce mi se cijepa kada gledam sve one užase koji se dešavaju nad civilima u Pojasu Gaze. Kada pogledam borce Hamasa, vidio sam da ne nose uniforme. Uniforma je važna da bi se razlikovali od civila. Dovoljna je traka oko ruke ili glave. To je užas koji se mora rješavati političkim putem. Taj politički put tamo je trnovit. U Izraelu, kao i u svakoj drugoj zemlji, postoje ekstremisti koji bi sada pobili dva miliona ljudi ako treba. Kada imate one koji bi istrijebili čitav Izrael uz tvrdnju da je Izrael okupirao Plaestinu, i jedan i drugi stav ne donose šansu da se prestane sa zločinima", govori Čanak za Hayat.

Ne propustite