Ledeni vazduh juri ka Balkanu: Ovom dijelu Balkana prijete grmljavinske oluje, poplave i POLA METRA SNIJEGA

Vijesti
Ledeni vazduh juri ka Balkanu: Ovom dijelu Balkana prijete grmljavinske oluje, poplave i POLA METRA SNIJEGA
.

Balkansko poluostrvo nalazi se pod uticajem veoma snažnog ciklona sa sjevernog Jadrana.

Veći dio poluostrva nalazi se u prednjem sektoru, uz snažna južna strujanja i juz fenski efekat vetra, koji je najizraženiji u Srbiji, uz temperature do 24°C. Istovremeno, sjever Vojvodine nalazi se u hladnom sektoru ciklona, uz temperature u Subotici od samo 5°C, a zbog košavske situacije u Negotinu je 3°C. U noći pred nama obilne padavine zahvatiće naš region.

Već u noći ka suboti i tokom subote veoma obilna kiša i pljuskovi sa grmljavinom zahvatiće Sloveniju i sjeverozapad Hrvatske, ali i oblast Jadrana, Dalmaciju i Crnu Goru.

U oblasti Jadrana očekuju se snažne grmljavinske oluje, pri čemu bi palo i više od 200 milimetara kiše po kvadratnom metru. Očekuju se poplave i bujice, a olujno jugo sa udarima od 100 km/h, podizaće višemetarske talase.

Na sjeverozapadu Balkana u subotu i pola metra snega
U subotu tokom dana jako zahlađenje zahvatiće Sloveniju i Gorski Kotar u Hrvatskoj, pri čemu će kiša preći u veoma obilni snijeg.

Najobilniji snijeg očekuje se na sjeveru i na zapadu Slovenije, potom i u ostalim predelima, a do večeri kiša će preći u snijeg i na sjeveru i sjeverozapadu Hrvartske.

I dok će u ovim predjelima temperatura u subotu tokom dana biti oko 0°C, u Srbiji se očekuje pravo prolećno vreme, uz temperature i do 23°C, jer će se naše područje nalaziti u toplom sektoru ciklona i u sistemu užnog strujanja, uz fenski efekat vetra.

Na području Slovenije i na severozapadu Hrvatske očekuje se da padne od 20 do 40 centimetara snega, lokalno u Sloveniji i u Gorskom Kotaru i više od pola metra.

Prema vremenskoj prognozi, ovo zahlađenje, uz prodor hladnog fronta u noći ka nedelji i tokom nedelje donijeće drastično zahlađenje i Srbiji, uz pad temperatura i za 20 stepeni, pri čemu će one u nedelju biti od 0 do 4°C. Očekuju se kiša, susnježica i snijeg, ali slabog intnziteta i bez značajnih padavina.

Inače, pored Slovenije i severozapada Hrvatske, veoma obilni snijeg očekuje se i širom oblasti Alpa.

U ovom času ledena vazdušna masa sa sjevera Evrope prodrla je do centralne Evrope i Alpa, uz polarno zahlađenje. Istovremeno, u prednjem dijelu ciklona preko našeg područja struji veoma topla vazdušna masa sa sjevera Afrike i Mediterana, uz temperature i do 24°C. U nedelju će se ova ledena vazdušna masa preko Panonske nijzije spustiti i do našeg područja, ali u blažem obliku.

Inače, smirivanje vremena i stabilizacija očekuje se u našrem regionu u nedelju, a obilniji snijeg tada se očekuje samo na sjeveru Crne Gore i na jugozapadu Srbije, pri čemu bi palo do 20 cm snega.

(Telegraf.rs

Ne propustite