Ispred Šešeljeve kuće postavljen znak "Opasnost, kuća ratnog zločinca"

Region
Ispred Šešeljeve kuće postavljen znak "Opasnost, kuća ratnog zločinca"
.

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji postavili su ulične znakove s natpisom "Opasnost! Kuća ratnog zločinca" ispred sjedišta Srpske radikalne stranke (SRS) i kuće njenog lidera Vojislava Šešelja. 

Kako su saopćili, povod je nova optužnica za nepoštivanje Haškog suda protiv Šešelja i četvero članova SRS-a. 

Mladi aktivisti tom su akcijom željeli upozoriti da je taj kandidat za zastupnika u Skupštini Srbije osuđeni ratni zločinac.

Inače, njegova će stranka na općim izborima u Srbiji, koji su na programu 17. decembra, nastupiti samostalno, dok će na lokalnoj razini koalirati s vladajućim SNS-om, koju je donedavno vodio Aleksandar Vučić.

Šešelj je pred Haškim tribunalom 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog proticanja progona, deportacije i prisilnog rasljevanja i premještanja Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine. 

U pritvoru Ševeningenu je bio od 2003. godine, a pušten je u novembru 2014. godine zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. 

U četvrtak je objavljeno da je protiv Šešelja i još četvero dužnosnika stranke podignuta nova optužnica. 

Razlog je objavljivanje knjige i drugog štampanog materijala te video i audiomaterijala, koji razotkrivaju svjedoke optužbe protiv Šešelja u njegovom osnovnom predmetu. 

Uprkos presudi Šešelj je bio zastupnik u srbijanskom parlamentu od 2016. do 2020. godine, a sada je ponovo nosilac izborne liste SRS-a na izborima koji će se održati 17. decembra.

Ne propustite